Financial Times, despre lupta romanilor cu „garda veche”: „Iohannis s-a dovedit un aparator ferm al standardelor inalte in viata publica”

news

Jurnalistii de la Financial Times fac o ampla analiza a situatiei actuale din Romanie, remarcand progresele economice, dar si tentativele clasei politice de a bloca lupta anticoruptie.

„Garda veche rezista in fata sanselor unei tari cu o crestere rapida de a participa deplin la dezvoltarea UE”, scrie deschiderea articolului, in care se arata ca interesul national fundamental al Romaniei „este sa nu fie retrogradata intr-un colt mort al Europei din punct de vedere diplomatic si economic, asa cum s-a intamplat atat de des in istoria sa, si unde risca sa fie manipulata de marile puteri, inclusiv Rusia”.

„Pentru a asigura prosperitatea si stabilitatea viitoare, clasa politica, liderii de business si societatea ca intreg trebuie sa demonstreze vointa si abilitatea de a se angaja in urmatoarea faza de dezvoltare a Europei”, scrie FT.

Guvernele occidentale, in special Germania si Franta, sunt enervate de ceea ce ele considera a fi un comportament provocator si care manifesta tendinte nedemocratice al unor state estice, mai ales Ungaria si Polonia, arata jurnalistii britanici.

Pentru Romania, tine de interesul national sa nu fie trasa in spate de jocuri diplomatice si economice care o pun in riscul de a fi manipulata de marile puteri, inclusiv Rusia. Doua consecinte decurg de aici, scrie FT:

-Romania trebuie sa isi pastreze standardele democratice interne si domnia legii astfel incat sa nu fie asociata cu „baietii rai” din fosta jumatate comunista a Europei si, in acest fel, sa isi piarda influenta in UE

– Romania trebuie sa continue sa isi intareasca finantele publice, competitivitatea in mediul de afaceri pana cand va ajunge, intr-o zi, sa adere la moneda euro. Dar nu trebuie sa alerge inainte sa invete sa mearga, atrag atentia jurnalistii economici legat de trecerea la euro.

FT acorda un spatiu important in articol incercarilor repetate de neutralizare a luptei anti-coruptie din Romania, venite din partea unor politicieni influenti. Doar protestele stradale au dejucat planurile si atacurile la justitie.

Ziarul britanic arata ca, in ultimii patru ani, Romania facut mai multe progrese in lupta impotriva coruptiei in randul elitelor politice si de afaceri decat isi imaginau unii. „Indivizii curajosi si hotarati de la conducerea luptei anticoruptie merita un credit pentru asta, ca si presedintele Klaus Iohannis, care, de la alegerea sa in 2014, s-a dovedit un aparator ferm al standardelor inalte in viata publica”.

Din nefericire insa, aceiasi patru ani au relevat modelul tentativelor unor politicieni influenti de a neutraliza eforturile luptei anticoruptie. Dupa protestele masive din februarie care au determinat guvernului sa renunte la OUG 13, pare plauzibil sa consideri ca societatea romaneasca a ajuns la maturitate si nu mai tolereaza abuzurile flagrante de putere din partea clasei politice. Exista, intr-adevar, un sentiment sporit de dezgust in randul tinerilor romani din mediul urban in ceea ce priveste coruptia, continua FT.

Si totusi, in august, guvernul a propus noi masuri care zguduie sistemul judiciar. Potrivit acestor propuneri, presedintele nu mai numeste procurorii sefi iar procurorii DNA nu vor mai putea investiga magistratii. Atat Comisia Europeana cat si ambasada SUA la Bucuresti si-au exprimat ingrijorarea fata de aceste propuneri, noteaza FT.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: