Firea, Carmen Dan, Antena 3 si RTV sunt prezente Raportul Departamentului de stat al SUA. „Liste negre”, „coruptie”, „abuzuri ale politiei”, iata imaginea Regimului Dragnea

news

Coruptia ramane un fenomen raspandit in Romania, iar mita este in continuare o practica obisnuita in sectorul public, se arata in Raportul Departamentului de stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in Romania in anul 2017. Documentul precizeaza ca politicieni detin media si influenteaza politica editoriala. In privinta libertatii de exprimare, este mentionata ”lista neagra” facuta de Carmen Dan in februarie anul trecut, cand a acuzat mai multi ziaristi ca sprijina protestele antiguvernamentale. Si atitudinea Gabrielei Firea de interzicere a accesului ONG-urilor la sedintele CGMB este amintita.

Legea prevede sanctiuni penale impotriva oficialilor pentru coruptie, insa, in ciuda numeroaselor procese penale, practicile de coruptie au ramas larg raspandite. Au existat numeroase cazuri de coruptie la nivel guvernamental in cursul anului. Coruptia a ramas o problema, conform indicatorilor Bancii Mondiale. Mita a ramas o practica obisnuita in sectorul public. Legile nu au fost intotdeauna implementate in mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecatorii, s-au angajat uneori in practici corupte cu impunitate. Imunitatea de la urmarirea penala detinuta de actualii si fostii membri ai cabinetului care au fost si membri ai Parlamentului a blocat uneori investigatiile, se arata in raportul publicat de Departamentul de stat al SUA.

In privinta coruptiei, documentul aminteste ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat in ritm constant sa investigheze numeroase cazuri de coruptie care implica politicieni, persoane din sistemul judiciar si din administratie. Este mentionat cazul deputatului PSD Ion Munteanu, suspectat de DNA de trafic de influenta si spalarea banilor pentru ca a primit peste 400.000 de euro in schimbul facilitarii tranzactiilor intre un om de afaceri si o intreprindere de stat.

Conform news.ro, raportul mentioneaza ca, pana la 31 august, DNA a trimis in judecata 209 cazuri care au implicat 573 de inculpati, inclusiv un ministru, doi parlamentari, un secretar de stat, un judecator, un procuror, 12 primari si 16 ofiteri de politie. Verdictele in cazurile de coruptie au fost adesea inconsistente, cu sentinte care variaza foarte mult in cazul unor infractiuni similare, se arata in raport.

Este mentionata si coruptia in domeniul achizitiilor publice si este reclamat faptul ca actiunile guvernamentale in acest domeniu nu au fost semnificative.

Pana la 31 august, Parlamentul a respins cererile de ridicare a imunitatii pentru a permite investigatiile care implica un actual si un fost ministru, aminteste documentul.

Sistemul judiciar a luat masuri de urmarire penala si de sanctionare a functionarilor care au savarsit abuzuri, insa autoritatile au amanat procedurile care implica presupuse abuzuri ale politiei; rezultatul a fost ca multe dintre cazuri s-au incheiat cu achitarea. Politia a fost frecvent exonerata in cazurile de batai si alte tratamente crude, inumane sau degradante. Coruptia de la nivelul Politiei a contribuit la lipsa de respect fata de politisti a cetatenilor si la ignorarea autoritatii lor, subliniaza totodata raportul.

In ceea ce priveste libertatea de exprimare, este amintit faptul ca ministrul de Interne, Carmen Dan, intr-o conferinta de presa din luna februarie anul trecut, a nominalizat cativa jurnalisti cunoscuti pe care i-a acuzat ca sprijina protestele antiguvernamentale. Ea a criticat si grupul de Facebook Coruptia ucide pentru ca i-a indemnat pe oameni sa iasa in strada. Jurnalistii si ONG-urile au reclamat faptul ca aceste declaratii sunt impotriva libertatii de exprimare, iar prezentarea unei astfel de ”liste negre” reprezinta un gest de intimidare, se arata in raport.

In document este mentionata si Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru plangerea penala pentru hartuire depusa impotriva unui site care scrie despre activitatea municipalitatii si a cheltuielilor publice. Se mai arata ca primarul a refuzat in mod repetat accesul presei si al ONG-urile la sedintele CGMB.

La acelasi capitol se precizeaza ca, in 11 decembrie, in timpul protestelor antiguvernamentale impotriva coruptiei, politia a anuntat ca au inceput investigatii penale impotriva mai multor persoane care au postat pe Facebook apeluri la protest, sustinand ca au incitat la incalcarea ordinii publice datorita limbajului folosit in postari. Raportul mentioneaza ca astfel de infractiuni sunt pedepsite cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda penala.

Totodata, Departamentul de Stat nominalizeaza posturile Antena 3 si Romania TV, despre care scrie ca sunt controlate de oameni de afaceri care sunt sustinatori ferventi ai puterii guvernamentale, posturi care au relatat inexact despre protestele antiguvernamentale din luna ianuarie.

De altfel, in document se mentioneaza ca politicieni sau persoane cu stranse legaturi cu politicienii detin sau controleaza indirect numeroase institutii medii la nivel national si local, stirile si orientarea acestora reflectand frecvent opiniile propietarilor.

In ceea ce priveste inchisorile, raportul mentioneaza ca in continuare supraaglomerarea si conditiile care nu intrunesc standardele internationale, in timp ce abuzurile asupra detinutilor continua sa fie o problema.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: