Florian Coldea va fi audiat din nou in Comisia de control SRI. De data aceasta va povesti ce facea Dragnea pe la petrecerile SRI

news

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, va fi audiat din nou, in 5 aprilie, in Comisia de control parlamentar al activitatii SRI, a anuntat, marti, presedintele comisiei, Claudiu Manda.

Manda a precizat ca Florian Coldea va fi audiat in 5 aprilie, de la ora 11.00.

El a spus ca Florian Coldea ar fi urmat sa fie audiat astazi, insa s-a amanat, stabilindu-se in final data de 5 aprilie.

In 13 martie, Florin Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat timp de aproximativ sapte ore in Comisia de control parlamentar al activitatii SRI, declararandu-le jurnalistilor, la finalul audierilor, ca a oferit „raspunsuri proactive” la toate intrebarile si ca si-a rezervat dreptul de a reveni la comisie cu noi detalii.

„Eu cred ca am reusit sa atingem toate subiectele de pe agenda membrilor comisiei, unele dintre ele au fost deja vehiculate in spatiul public. Pentru aprofundarea unora mi-am rezervat dreptul, cu care membrii comisiei au fost de acord, de a reveni la comisie cu noi detalii care ar putea fi de interes cand se vor finaliza o serie de chestiuni aflate in derulare. Cred ca am oferit raspuns in mod proactiv la toate intrebarile adresate. Raspunsurile s-au referit la o serie de chestiuni, alegatii, acuzatii vehiculate in spatiu public ale unor fosti sau actuali beneficiari si parteneri institutionali, jurnalisti, oameni din media care ne acuza astazi, dintre care pot sa va spun ca o parte ne cultivau cu multa insistenta, dar si ale unor fosti colaboratori din cadrul institutiei, rezervisti”, a declarat atunci Florian Coldea.

El a sustinut ca a explicat in detaliu care sunt procedurile si modul de relationare cu toate aceste categorii de interlocutori cu care conducerea SRI a interactionat atat formal, cat si informal, dar „strict in limitele si spiritul legii si al regulamentelor militare”.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mai spus ca a fost abordat si subiectul protocoalelor de cooperare cu parchetele., sustinand ca folosind aceste protocoale de-a lungul timpului sau pe perioada mandatului sau SRI a prevenit si contracarat riscuri la adresa Romaniei.

„A fost abordat si subiectul protocoalelor de cooperare care au facut deja obiectul verificarilor comisiei, la care membrii comisiei au deja acces si care din punctul meu de vedere, dincolo de faptul ca se inscriu in limita legii, au un caracter tehnic si limitativ tocmai pentru a ne asigura de legalitatea si trasabilitatea cooperarii, respectiv pentru a preintampina eventualele excese ale institutiilor implicate. As vrea sa nu uitam ca practica ne-a dovedit ca, folosind aceste protocoale, de-a lungul timpului sau pe perioada mandatului meu, am prevenit si contracarat riscuri la adresa Romaniei. Separat de combaterea coruptiei, ne-am realizat misiunile serviciului, reusind sa trecem neafectat de un fenomen terorist cu valente globale de care putine tari au scapat neafectate, sa gestionam problemele de contraspionaj si amenintari transfrontaliere din vecinatatea estica, in conditiile in care vedem cu totii ca multe tari cu capabilitati mai mari decat ale Romaniei au fost serios afectate si multe alte amenintari si probleme care tin de responsabilitatile noastre (…) Am contribuit semnificativ ca Romania sa fie catalogata ca tara sigura si furnizoare de securitate pentru partenerii si aliatii nostri”, a declarat Coldea.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mai spus ca s-a discutat „si despre sintagmele cu care astazi este redefinit statul de catre unele voci (statul paralel n,r.)”. „Eu nu inteleg aceasta sintagma, dar ma pot referi doar la statul vertical, pe care l-am servit puternic si protectiv in slujba Romaniei si pe care il cunosc si in care s-au facut eforturi deosebite pentru consolidarea domniei legii”.

El a mai spus ca intelege „atractia pentru mister si povesti cu spioni”, insa „aceste demersuri, care merg dincolo de lupta politica, risca sa se transforme in vanatoare de vrajitoare, care afecteaza institutiile fundamentale ale statului”.

„Doresc sa precizez si intr-un anume fel sa atrag atentia ca, desi inteleg atractia catre mister, povesti cu spioni, contraspionaj si conspiratii, precum si frustrarea unora si nevoia de a inventa alte vinovatii, aceste demersuri, care observam ca merg dincolo de lupta politica, risca sa se transforme intr-o adevarata vanatoare de vrajitoare care afecteaza institutiile fundamentale ale statului roman si prin asta capacitatile democratice de aparare ale Romaniei, asa cum au fost ele definite de lege, de normele euro-atlantice pe care, culmea, unii pretind ca le apara”, a adaugat Florian Coldea.

La randul sau, presedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a spus ca Florian Coldea nici nu a confirmat, nici nu a infirmat prezenta sa la Gabriel Oprea in noaptea alegerilor din 2009, precizand ca in cadrul audierilor au fost discutate mai multe subiecte, printre care deciziile CSAT cu privire la SRI, mandatele de siguranta nationala si despre relatia lui Coldea si a SRI cu partidele politice, cu Guvernul, cu DIICOT si cu Alina Bica.

In cadrul comisiei de control parlamentar al activitatii SRI au fost audiati pana acum presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, fostul sef al SRI, actual ambasador in Statele Unite, George Maior, urmand sa fie chemat la comisie si fostul presedinte Traian Basescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: