Fost presedinte CCR, mesaj negru pentru borfasii PSD: „Am mai avut un Cod Penal care nu a intrat niciodata in vigoare”

news

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seara, ca nu era nevoie de modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, aceste documente fiind recente si abia ajunsesera sa fie aplicate corect de catre judecatori. In plus, Zegrean a spus ca astfel de legi nu se fac ”pe genunchi” si ar fi trebuit dezbatute cu specialisti. In schimb, tot ce au spus acestia a fost ignorat. ”Parca au avut ordin sa adopte legile acestea”, a afirmat Zegrean explicand ca nu este normal ca intr-o tara in care cetatenii se plang de abuzurile constante ale functionarilor, sa fie dezincriminate fapte de coruptie.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seara, la Digi24, ca o lege de importanta Codului Penal nu este normal sa fie adoptata in trei zile.

”Nu se poate ca nu mai suntem in vremea in care legea se dicta. Legea trebuie dezbatuta. Aceste proiecte nici nu stim cine le-a facut, eu nu stiu cine le-a facut, pentru ca nimeni nu si le asuma. Ne-am trezit doar ca se dezbat in Parlament niste propuneri sau proiecte de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala fara sa si le asume nimeni. O astfel de dezbatere trebuie sa fie supusa atentiei specialistilor, dar nu-i intereseaza ce spun specialistii. (..) Au ignorat total tot ce s-a spus, parca au avut ordin sa adopte legile acestea. Nu asa se fac legile”, a spus Zegrean, citat de news.ro.

Acesta a precizat ca CCR explica de ani de zile ca legile trebuie sa fie ”predictibile, sa fie pe intelesul celor carora se adreseaza”.

”Asta spune si CEDO, asta spune si Curtea Europeana de Justitie, ori sa faci legi asa pe genunchi…sa faci legea intr-o zi, doua, trei, apoi sa o supui dezbaterii. Problema este ca nu era nevoie de modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Sunt atat de recente, incat lumea abia a inceput sa le inteleaga si judecatorii au inceput sa le aplice corect. (…) Acum se face praf, asta este marele dezavantaj si asta loveste mult populatia”, a mai spus Zegrean.

Acesta s-a declarat ”optimist” si a povestit ca in Romania s-a mai adoptat un Cod Penal care nu a intrat niciodata in vigoare.

”Eu sunt inca optimist. Noi am mai avut un Cod Penal adoptat in vremea guvernarii Nastase care nu a intrat in vigoare niciodata. A fost publicat in Monitorul Oficial, dar nu a intrat in vigoare niciodata. Sper ca si acesta sa aiba aceeasi soarta, desi sunt putine mijloace de a ajunge acolo. La CCR nu trebuie cerut ce nu poate sa faca. CCR nu poatesa modifice legi, Curtea nu scrie legi. Curtea poate sa spuna daca legea este constitutionala sau nu. (…) Curtea nu poate sa modifice definitia infractiunii, nici pedepsele aplicate, politica penala apartine exclusiv Parlamentului”, a mai explicat fostul presedinte al CCR.

Zegrean a mentionat ca ”justitiabilul, cel care intra in contact cu legea penala, isi doreste intotdeauna ca pedeapsa sa fie cat ai mica”.

”Eu n-am vazut infractor sa spuna ca e prea mica pedeapsa”, a mai spus Zegrean, care a adaugat ca ”dintotdeauna cei care fac legile uita de victimele infractiunilor”.

Intrebat daca actualul Cod Penal este indulgent cu infractorii, fostul presedinte al CCR a confirmat.

”Cred ca da, pentru ca sunt anumite fapte dezincriminate. Despre abuzul in serviciu CCR s-a pronuntat si s-a ajuns la o solutie care zic eu ca este corecta. Intr-o tata in care toata lumea se plange de abuzul functionarilor, toata lumea se plange cand merge la un ghiseu ca trebuie sa dea spaga, noi venim si dezincriminam tocmai aceste fapte. Politica penala este exact invers: trebuie sa sanctioneze acolo unde faptele sunt covasitoare. Sunt oameni care stiu lucrurile acestea, dar, din pacate, nu-i asculta nimeni, nu asculta nici de Comisia de la Venetia, nu asculta nici de Comisia Eeuropeana, ce sa ma asculte pe mine”, a mai spus Augustin Zegrean.

Modificarile la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputatilor, cu 167 de voturi „pentru”, in conditiile in care erau necesare 165. Legea va fi spusa controlului de constitutionalitate si apoi va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: