„Guvernul Tudose va bloca economia” – Schimbare majora in fiscalitate – experimentul a esuat in toate tarile europene

pagina verde

guvern, majorari, TVA, tichete de masa, mancare pentru animale, carti, lemne de foc

In programul de guvernare prezentat in luna iunie, odata cu noul guvern PSD-ALDE, condus de Mihai Tudose, alianta guvernamentala a mentionat ca, de la 1 septembrie 2017 va introduce un „mecanism imbunatit” de colectare a TVA, si anume sistemul split payment, dupa modelul utilizat de Italia, sustinand ca in acest fel va reduce aproape in totalitate evaziunea la TVA, care atinge cote foarte mari in Romania.

Pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicat un proiect de ordonanta prin care se doreste ca de la 1 septembrie sa se introduca optional sistemul platii defalcate a TVA, iar de la 1 octombrie 2017 acesta sa devina obligatoriu pentru toate entitatile inregistrate in scopuri de TVA.

Republica explica, pe scurt, cum va functiona acest lucru:

„Entitatile platitoare de TVA au obligatia sa isi deschida cel putin un cont separat pentru TVA la o institutie de credit sau la Trezoreria Statului.

Clientii acestor societati vor avea obligatia ca la plata facturilor prin virament sa vireze TVA separat in acest cont special al furnizorului.

Daca o astfel de entitate incaseaza contravaloarea livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii cash sau cu cardul, va avea obligatia sa isi vireze cota parte aferenta TVA in acel cont special de TVA.

Din acel cont special de TVA, banii pot fi utilizati ori fie pentru a achita furnizorilor TVA din achizitiile efectuate, ori pentru plata TVA catre bugetul de stat. Orice alte tranzactii se vor putea face doar cu aprobarea ANAF, cu unele exceptii.

Sunt multe aspecte de care va trebui sa tinem cont. Ramane de urmarit daca se vor mai aduce modificari fata de proiectul initial si daca se va aproba in sedinta de Guvern in perioada imediat urmatoare”.

O replica a venit de la USR, care avertizeaza ca prevederile Ordonantei prin care se introduce obligatia de plata defalcata a TVA vor duce la un blocaj total in economie.

Prin introducerea obligatiei de a plati si incasa taxa pe valoare adaugata intr-un cont separat „activitatea a peste 300.000 de firme platitoare de TVA va fi bulversata si blocata”, arata USR intr-un comunicat remis presei.

USR sustine ca banii contribuabililor din TVA vor fi blocati intr-un cont separat, neputand fi folositi decat cu aprobarea ANAF si existand riscul aparitiei unor situatii de abuz in care functionarii fiscului, intentionat sau nu, vor intarzia sa aprobe folosirea unor sume care de fapt si de drept sunt ale agentilor economici.

Totodata, se apreciaza ca sanctiunea pentru plata gresita a TVA, de 50% din suma, este disproportionata in raport cu abaterea facuta de comerciant.

„Contul de TVA va fi o birocratie in plus care va ingreuna si mai tare mediul de afaceri din Romania, si asta pentru ca la noi evaziunea fiscala se combate prin a-i trata pe toti ca pe niste infractori si, mai ales, incepand cu cei mici”, declara deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia de buget — finante din Camera Deputatilor, conform comunicatului citat.

Acesta arata ca in prezent un astfel de sistem de plata a TVA intr-un cont separat, obligatoriu pentru toate societatile comerciale, nu mai functioneaza in nicio alta tara din Europa si ca doar in Italia a fost experimentata o astfel de solutie, obligatorie insa numai in cazul entitatilor publice.

„In Italia experimentul a aratat ca gestiunea fluxurilor de cash s-a inrautatit pentru aceste companii, iar costurile comisioanelor cu tranzactiile bancare au crescut, ceea ce era de asteptat, pentru ca se dubleaza numarul de tranzactii”, sustine Nasui.

De asemenea sursa citata mai precizeaza ca in Polonia implementarea unui mecanism optional de plata diferentiata pentru TVA este in pregatire de trei ani de zile si urmeaza sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor.

„In Romania, ministerul Finantelor doreste sa introduca mecanismul de plata diferentiata a TVA in cel mult o luna, optional de la 1 septembrie si obligatoriu de la 1 octombrie, fara evaluari de impact si fara o dezbatere publica cu mediul de afaceri. USR atrage atentia inca o data ca guvernarea PSD — ALDE, din disperarea de a creste veniturile statului pentru a putea pune in practica promisiunile electorale populiste, arunca toata aceasta responsabilitate in sarcina mediului de afaceri si a contribuabililor onesti care sunt tratati ca potentiali infractori”, se subliniaza in comunicatul citat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: