Horodniceanu face scandal, este nemultumit ca Ministerul Justitiei a adus DIICOT „in oglinda la nivelul DNA”

news

Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, si-a exprimat joi nemultumirea cu privire la modificarea unor competente ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, asa cum prevede o ordonanta de urgenta adoptata recent de Guvern.

„Intr-un grup de lucru am facut o analiza pe necesitati in ceea ce priveste activitatea anterioara a DIICOT. Am identificat o serie de instrumente care erau necesare si care urmau sa fie baza unei strategii viitoare a dezvoltarii DIICOT. Acestea au fost puse intr-un proiect de lege, pe care l-am prezentat Ministerului Justitiei inca din 2015 si care a fost postat pe site-ul ministerului in luna aprilie 2016. Pe 16 noiembrie 2016, a fost emisa ordonanta de urgenta a Guvernului”, a spus Horodniceanu, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca aceasta ordonanta este un pas bun in dezvoltarea DIICOT, insa nu toate instrumentele identificate in proiectul initial se gasesc si in OUG.

Mai mult, Horodniceanu a mentionat ca DIICOT a avut „tot timpul” o opozitie din partea Ministerului de Interne, in legatura cu preluare politistilor de la Judiciar.

„Din pacate, nu toate celelalte ministere au inteles necesitatea modificarilor legislative. Am avut tot timpul o opozitie de la mai multe ministere, in special de la Ministerul de Interne. (…) In proiectul initial, se stipula preluarea de catre DIICOT a 290 de politisti, care urmau sa se constituie in unitati de suport”, a precizat Horodniceanu.

Intrebat daca il nemultumeste ceva la aceasta ordonanta, Horodniceanu a raspuns: „Sigur ca da. Sunt vizibile. Uitati-va la proiectul depus pe site-ul MJ in aprilie 2016 si la ce a iesit ieri. Unitatile de suport care erau prevazute in proiectul initial si pe care noi le-am dorit, iar ministrul Justitiei le-a sustinut nu au putut fi adaugate in acest moment capacitatii DIICOT din mai multe motive”.

Desi spune ca aceasta modificare a legii de functionare si organizare a DIICOT era necesara si trebuia sa fie operata de mai multi ani, el este de parere ca, in viitor, institutia isi va recupera o parte din instrumentele pe care, la un anumit moment, le-a avut.

Potrivit lui Horodniceanu, ordonanta de urgenta prevede ca DIICOT nu va mai ancheta cazurile de evaziune fiscala, insa el a precizat ca dosarele deschise deja raman in lucru aici.

„Dosarele de evaziune fiscala de la DIICOT raman in lucru. Niciun dosar de evaziune fiscala aflat in lucru la DIICOT nu va fi declinat. Nu a fost dorinta DIICOT-ului de modificare a competentei. S-a considerat ca este mai important ca toate cauzele de acest fel sa fie intr-un singur loc, adica la parchetele regulare. Vom vedea, pentru ca vom face o analiza in perioada urmatoare, peste un an, in speta. Noi am facut o analiza pe dosarele pe care le avem in lucru si peste un an vom vedea cum este gestionat acest fenomen. In acest moment, la DIICOT sunt in jur de 320 de dosare de evaziune fiscala, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 milioane de lei. Acestea raman in lucru la DIICOT, dar DIICOT nu va mai lucra dosare noi de evaziune fiscala, cel putin o perioada. Dar asta nu a fost dorinta noastra”, a mai spus Horodniceanu.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat miercuri adoptarea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta care reglementeaza activitatea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, apreciind ca prin acest act normativ s-a urmarit aducerea DIICOT „in oglinda la nivelul DNA”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: