Iata de ce a creat de fapt Dragnea un minister special pentru Ape si Paduri. Se pune la cale o afacere colosala, sute de milioane de euro sunt in joc

politica

Sute de mii de hectare din padurile si muntii Romaniei sunt pe cale de a ajunge pe mana mafiei cinegetice din Europa, cu girul direct al presedintelui PSD Liviu Dragnea si al vice-presedintelui Asociatiei Vanatorilor (ADVPS), in prezent Ministru al Justitiei, Florin Iordache, este concluzia unui material publicat de realitatea.net.

Sub pretextul protejarii padurilor Romaniei in fata taierilor ilegale, zeci de mii de animale vor deveni trofee de vanatoare ale miliardarilor impatimiti de sporturi sangeroase.

In noul guvern, Liviu Dragnea, actualul presedinte al Camerei Deputatilor si presedintele social-democratilor, a decis sa desparta Apele si Padurile de Ministerul Mediului, in linie cu guvernarile anterioare ale PSD. Este o separare care, dupa cum arata anchetele DNA, a favorizat de-a lungul timpului diverse grupari de interese. „Apele si padurile sunt doua domenii de unde curg bani garla si ar curge si mai multi daca nu s-ar cere evaluari de mediu, avize si studii de impact”, explica Florin Stoican de la Asociatia Kogayon si fondator al Parcului National Buila-Vanturarita, adaugand ca separarea celor doua ministere e un mare pas inapoi.

Printre beneficiarii acestei impartiri vor fi, ca si pana acum, marii jucatori din industria lemnului, cum ar fi Schweighover, Egger, Kronospan, Kastamonu, dar intr-un mod neasteptat si cei care sustin ca vor sa protejeze habitatul natural romanesc, inclusiv padurile. Iar tandemul Liviu Dragnea-Florin Iordache (actualul ministru de Justitie), cunoscuti amandoi pentru pasiunea lor pentru vanatoare, marturisita de ministrul justitiei chiar in CV-ul public si de Presedintele Camerei Deputatilor in presa, are toate premisele sa colaboreze lucrativ cu acest gen de grupari.

Lupul paznic la oi. Fundatia Conservation Carpathia (FCC), un ONG condus de biologul german Christoph Promberger, achizitioneaza cu inversunare paduri si munti in Romania. Fundatia si-a propus sa ajunga la 250.000 de hectare in 20 de ani – pentru a crea ceea ce reprezentatii sai numesc un „Yellowstone al Europei”. Ce nu spun insa miliardarii filantropi din topul Forbes aflati in spatele acestui ONG interesat de protejarea naturii romanesti sunt interesele financiare pe termen lung pe care le au din crearea unui parc national.

Chiar pe site-ul Fundatiei, unde apar informatii despre anul fondarii (2009) si despre cei 12 filantropi din tari precum SUA, Marea Britanie, Germania, Elvetia, aflam ca ONG-ul a achizitionat si drepturile de vanatoare in padurile pe care le detine, cu scopul de a crea o economie non-distructiva in zona Muntilor Fagaras in beneficiul comunitatilor locale.

Intrebarea este la ce fel de economie se refera FCC? Si turismul cinegetic pentru miliardarii lumii (in genul celebrei vanatori de la Balc organizata anual de Ion Tiriac) si imobiliarele de lux inconjurate de paduri salbatice ar putea intra in categoria economiei non-distructive.

Sunt cateva semne de intrebare in privinta onestitatii demersului FCC de a proteja natura romaneasca si de a stopa taierile ilegale de lemn. Semne care in contextul politic actual cu Dragnea si Iordache la cele mai importante butoane ale puterii sunt de natura sa ingrijoreze.

De pilda, nu este clar cum a reusit FCC sa cumpere aproape pe nimic suprafete importante de padure (cca 17.000 de hectare de padure in Leoata, Piatra Craiului si Iezer Papusa) – cu aproape 3 euro pe hectar, in conditiile in care pretul minim este de 5.000 de euro pe hectar. Pentru a achizitiona 60.000, chiar 100.000 de hectare, obiectiv despre care Promberger a vorbit public, ar avea nevoie de circa jumatate de miliard de euro si Fundatia ar deveni cel mai mare proprietar de paduri din Romania.

Ca FCC se afla mereu in preajma puterii de la Bucuresti o dovedeste si faptul ca, in guvernul tehnocrat al lui Ciolos, Fundatia lui Promberger a reusit intr-un an sa mute trei fosti colaboratori din zona ONG-urilor pe care le controleaza direct in esalonul 1 si 2 al guvernului Ciolos, potrivit unui articol publicat de Realitatea.net.

Dupa cum remarca si Stoican de la Kogayon, padurile pot fi masini de facut bani si fara sa fie defrisate, in plus Uniunea Europeana plateste sume importante pentru conservarea lor. „Zona Carpatilor romanesti este printre cele mai salbatice din Europa. Acolo traiesc carnivore mari si biodiversitatea este grozava. Toate acestea sunt acum amenintate de defrisari si exploatare, astfel ca incercam sa le protejam pentru generatiile urmatoare”, o spune chiar Promberger, totodata director executiv al FCC.

Grozava este si miza economica. In padurile din Carpati traieste mai bine de jumatate din populatia de lupi si lincsi din Europa, dar si majoritatea ursilor bruni de pe continent. Populatia totala raportata este cea mai mare de pe batranul continent. Pe scurt, raiul vanatorilor. Tarifele de impuscare sunt de 150 de euro pentru o pisica salbatica, 500 de euro pentru lup si poate ajunge la 8.000 de euro pentru un urs. Bani pe care i-ar incasa Fundatia lui Promberger in baza faptului ca a achizitionat, odata cu padurile (pe care nota bene, nu le-a concensionat) si drepturile de vanatoare. De spus si ca in zona Muntilor Fagaras, acolo unde se concentreaza efortul de achizitie al celor de la FCC, se afla o populatie de peste 4.000 de capre negre.

Care este cadrul legal in acest moment pentru vanatori: exista un ordin care se aproba din inertie, an de an, din 2007 incoace. Anul trecut, vanatorii au putut ucide aproape 1.700 de animale (552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice), cote considerate ca fiind aferente pagubelor produse de inmultirea respectivelor specii.

Un alt semn de intrebare tine de insasi componenta consiliului de administratie al Fundatiei, printre filantropi aflandu-se si figuri controversate, cu scandaluri in tarile de origine. De pilda, Hansjorg Wyss, cu o avere de peste 6,1 miliarde de euro avere, este fondatorul unei uriase companii de proteze medicale, Synthes. In 2012, compania s-a aflat in epicentrul unui scandal in SUA, dupa ce s-a descoperit ca a derulat teste ilegale pe pacienti umani, avind drept rezultat decese. Wyss s-a aflat pe lista acuzatilor, reusind sa scape de puscarie. Un alt nume care atrage atentia in contextul discutiei despre onestitatea demersului FCC este Paul Lister, mostenitorului imperiului Mullard Furniture Industries creat de tatal sau, Noel, considerat regele mobilei britanice peste o afacere de peste un miliard de lire sterline. Intr-un interviu acordat presei noastre, Lister admitea ca in parte, averea familiei sale s-a facut si datorita lemnului importat din Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: