Iata de ce ascunde Tudorel raportul GRECO. Critici dure privind legile justitiei, independenta procurorilor este afectata. Forumul Judecatorilor ia atitudine

news

Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a intocmit un raport extrem de critic fata de Legile Justitiei adoptate recent la Bucuresti. Un oficial din Consiliul Europei, care a citit raportul, a sintetizat pentru Adevarul, care sunt principalele obiectii ale expertilor europeni. Raportul este singura evaluare externa, impartiala si profesionista asupra acestor legi, precizeaza jurnalistul Liviu Avram.

Expertii GRECO au finalizat Raportul de evaluare ad-hoc cu privire la impactul modificarilor aduse legilor justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania. Raportul a fost adoptat de plenul GRECO saptamana trecuta, dar potrivit regulilor de procedura, documentul poate fi publicat doar daca si autoritatile romane isi dau acceptul. Pana acum, Ministerul Justitiei nu a luat o decizie in acest sens. Totusi, un oficial de la Consiliul Europei, care a citit documentul, a sintetizat pentru Adevarul extrem de succint in ce constau principalele critici.

1. Legile induc un risc de arbitrariu in ceea ce priveste promovarea judecatorilor si procurorilor, dar si privitor la reducerea corpului magistratilor. Pensionarea la 20 de ani vechime fara limita de varsta ar putea disponibiliza intre 1.500 si 2.000 de magistrati (din totalul de 7.000 – n.r.), precum si 90% dintre judecatorii ICCJ. Se retine cresterea duratei formarii initiale la sase ani (cursuri la INM patru ani si stagiatura doi ani – n.r.) si disparitia criteriilor de meritocratie la promovarea magistratilor. Raportul cere evaluarea clara a impactului pensionarilor, evitarea unor situatii dezastruoase si revenirea la promovarea pe baza de meritocratie. Se noteaza lipsa studiilor de impact.

2. Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie: se cere renuntarea la infiintarea acesteia ori masuri pentru a nu afecta competenta DNA – adica sectia sa nu preia si dosarele de coruptie.

3. Regres in independenta procurorilor in raport cu atributiile ministrului Justitiei. Se cer masuri care sa le sprijine independenta. Raspunderea materiala a magistratilor nu trebuie sa induca timorarea acestora.

4. In ceea ce priveste legislatia penala, raportul GRECO cere ca orice modificare adusa sa nu atinga independenta judecatorilor si procurorilor si sa nu afecteze lupta anticoruptie.

5. Raportul cere ca Romania sa urmeze recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare. Solicita proceduri transparente de numire pe functiile inalte, in special numirea procurorului-sef DNA.

La scurt timp dupa aparitia acestor informatii, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a cerut Ministerului Justitiei sa autorizeze publicarea imediata a Raportului GRECO cu privire la impactul modificarilor aduse legilor justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania.

“Asa cum este deja notoriu, in cadrul celei de a 79-a sesiuni plenare a GRECO, desfasurata la Strasbourg intre 19 si 23 martie 2018, a fost adoptat, conform art. 34 din Regulile sale de procedura, raportul ad-hoc intocmit cu privire la riscurile de afectare a luptei anticoruptie din Romania, generate de preconizatele modificari la legile justitiei, fiind invitate autoritatile romane sa autorizeze publicarea raportului in cel mai scurt termen.

Fata de interesul major al respectarii de catre Romania a angajamentelor asumate in calitate de membru al Consiliului Europei, cerem Ministrului Justitiei sa autorizeze publicarea imediata a Raportului GRECO cu privire la impactul modificarilor aduse legilor justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania.

Cum autoritatile decidente au afirmat constant ca ‘legile, asa cum au fost ele modificate in Parlament intaresc independenta justitiei si lupta anticoruptie, iar factorul politic este eliminat’, socotim ca nu exista si nici nu trebuie sa existe vreun fel de motiv de ingrijorare pentru a justifica un refuz de publicare imediata a Raportului GRECO”, afirma Forumul Judecatorilor intr-un comunicat .

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: