Iesire foarte dura a Presedintiei la adresa Guvernului: „Consecintele sunt grave asupra presedintelui Romaniei si a reprezentarii statului roman”

news

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrovolschi, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Cotroceni ca amputarea bugetului Presedintiei reprezinta un „sabotaj bugetar”.

Principalele declaratii:

– Rectificarea bugetara nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national si este un instrument de sanctionare bugetara a adversarilor politici si institutiilor nesubordonate PSD

– Incalcare grosolana si o incercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale. Consecintele sunt grave asupra presedintelui Romaniei si a reprezentarii statului roman

– Dupa ce in repetate randuri actuala majoritate parlamentara a incercat sa amputeze prerogativele presedintelui Romaniei, acum Guvernul apeleaza la aceasta forma de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidentii politici aflati la Guvernare, aici nu e vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul roman si despre cetatenii sai”, a adaugat aceasta.

– Romania nu va putea fi reprezentata si nu isi va putea onora angajamentele asumate: summit-ul Initiativei celor trei mari si presedintia Consiliului UE

– Guvernul impiedica pe presedintele Romaniei sa isi duca la indeplinirea exercitarea atributiilor constitutionale

Declaratia integrala:

Tema declaratiei de presa de astazi o reprezinta punctul de vedere al Administratiei Prezidentiale referitor la decizia Guvernului de a reduce drastic bugetul acestei institutii.

Rectificarea bugetara nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare bugetara a adversarilor politici si institutiilor nesubordonate PSD.

In privinta Administratiei Prezidentiale, Presedintele Romaniei considera ca rectificarea bugetara anuntata reprezinta o incalcare grosolana si o incercare de a bloca, prin constrangeri bugetare, activitatea unei institutii fundamentale. Consecintele sunt grave asupra actiunilor Presedintelui Romaniei si, implicit, a reprezentarii statului roman.

Dupa ce in repetate randuri, actuala majoritate parlamentara a incercat sa amputeze prerogativele Presedintelui Romaniei, acum Guvernul apeleaza la aceasta forma de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidentii politici aflati la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul roman, dar si despre cetatenii sai.

Administratia Prezidentiala a aflat saptamana trecuta, din declaratiile premierului, si ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului, ca figureaza pe o lista in care se regasesc institutiile statului care vor avea rectificare negativa de peste 10 milioane de lei.

Includerea Administratiei Prezidentiale pe lista respectiva este cu atat mai surprinzatoare cu cat Ministerul Finantelor Publice ne-a informat initial ca bugetul va fi diminuat cu 2,869 milioane lei, reprezentand sumele retinute in procent de 10% de la titlurile “Bunuri si servicii“ si „Cheltuieli de capital”.

In cursul zilei de vineri, 3 august 2018, in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si ai Administratiei Prezidentiale, purtate dupa publicarea documentului mentionat pe site-ul Guvernului, am aflat ca, de fapt, bugetul institutiei prezidentiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, suma rezultata din reduceri de 13 milioane lei, concomitent cu suplimentarea necesara a cheltuielilor de personal.

Administratia Prezidentiala a transmis catre Guvern o adresa in care arata in mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea in acest an, prezentand in mod argumentat necesitatile de finantare pentru trimestrul III din acest an.

Cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu buna stiinta toate argumentele si a mentinut decizia reducerii creditelor bugetare, dupa cum rezulta din proiectul de Ordonanta publicat aseara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica.

Avem astfel dovada clara ca reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale este o decizie arbitrara, bazata pe ratiuni strict politice. In aceste conditii, Guvernul il impiedica pe Presedintele Romaniei sa isi duca la indeplinire exercitarea atributiilor sale constitutionale.

In cursul acestei zile, Administratia Prezidentiala a trimis o noua adresa Ministerului Finantelor Publice in care a cerut modificarea fisei de rectificare bugetara conform celor convenite initial cu reprezentantii Ministerului.

Stabilirea bugetului fiecarei institutii intra in competenta Guvernului, dar Guvernul nu poate afecta prin deciziile sale functionarea niciunei institutii a statului. Procedand in acest mod fel, Guvernul ar utiliza practic finantele publice ca pe un instrument politic.

Bugetul Administratiei Prezidentiale pe anul 2018 a fost stabilit in cuantum de 57,558 milioane lei, tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corespunzator a activitatii Presedintelui Romaniei. In contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura, Romania nu va putea sa fie reprezentata si nu va putea sa isi onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summitului Initiativei celor 3 Mari si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, reducerea, de catre Guvern, a bugetului Administratiei Prezidentiale este de natura sa duca la imposibilitatea de a se mai desfasura Summitul Initiativei celor 3 Mari, care este gazduit de Romania si organizat de catre Administratia Prezidentiala, pe 17 si 18 septembrie.

Mentionez ca Summitul din acest an este un eveniment de o anvergura deosebita, care presupune participarea a 12 sefi de stat din Europa Centrala si de Sud-Est, a Presedintelui Comisiei Europene, a unor invitati de nivel inalt din Statele Unite si din conducerea institutiilor finaciare europene si internationale. El presupune si organizarea primei editii a Forumului de Afaceri al Initiativei celor 3 Mari, cu peste 600 de participanti – oameni de afaceri si oficiali din cele 12 state ale Initiativei, din restul Uniunii Europene si din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Balcanii de Vest, precum si reprezentanti ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului.

In egala masura, acest Summit este important pentru ca este primul care urmeaza sa produca rezultate concrete: pe langa Forumul de Afaceri, Summitul urma sa omologheze o lista de proiecte prioritare majore de interconectare in domeniile transport, energie si digital, care sa stimuleze dezvoltarea economica a statelor regiunii, sa creeze o retea de camere de comert in regiune, sa stimuleze crearea unui Fond de investitii al Initiativei, dar si alte elemente foarte importante. Pentru toate aceste rezultate Administratia Prezidentiala, impreuna cu alte institutii ale statului, inclusiv din componenta Guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse in pericol, afectand grav si iresponsabil nu doar interesele de politica externa si de dezvoltare ale Romaniei, precum si reputatia internationala a statului roman, dar si interesele regiunii Europei Centrale si de Sud-Est.

Partenerii externi ai Romaniei vor afla astfel ca Guvernul blocheaza angajamentele internationale ale tarii noastre.

Totodata, diminuarea fondurilor bugetare de catre Guvern va avea impact negativ si asupra celorlalte actiuni de politica externa intreprinse de Presedintele Romaniei.

Argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals. Presedintele PSD induce cu buna stiinta opinia publica in eroare, sustinand ca Administratia Prezidentiala a cheltuit doar o parte din acesti bani alocati.

In fapt, asa cum am mentionat si in adresele trimise Guvernului, dar si Ministerului Finantelor Publice, Administratia Prezidentiala are contracte in derulare si sume angajate, pana la data de 3 august, pentru plata acestora in cuantum de 80% din bugetul aprobat, adica 45,85 milioane lei. Creditele bugetare disponibile, neangajate, sunt in suma de 11,715 milioane de lei. Mai mult decat atat, repartizarea pe trimestre a influentelor bugetare prevazute in bugetul Administratiei Prezidentiale pe anul 2018, comunicata, de alfel, la inceputul anului catre Ministerul Finantelor Publice, indica cat se poate de clar ca in trimestrul III sunt planificate pentru a fi cheltuite cele mai multe credite bugetare, avand in vedere calendarul incarcat in aceasta parte a anului.

Astfel, Administratia Prezidentiala va avea dificultati majore in a-si onora obligatiile contractuale aflate in derulare si a sustine activitatea institutiei in semestrul II al anului 2018, achizitiile necesare pentru activitatile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodata, exista riscul ca Administratia Prezidentiala sa fie actionata in judecata de furnizorii si prestatorii care nu vor putea fi platiti conform contractelor care sunt in desfasurare. Guvernul vine acum cu un artificiu si sugereaza ca Administratia Prezidentiala poate angaja cheltuieli pe credit. Doar ca mentinerea creditelor de angajament in bugetul Administratiei Prezidentiale in cuantum mai mare este irelevanta atat timp cat creditele bugetare sunt reduse. Institutia, in lipsa bugetului necesar, se afla in imposibilitatea de a plati eventuale prestatii viitoare angajate.

In ciuda intentiilor declarative ale prim-ministrului pentru o relatie institutionala normala, asistam de fapt la actiuni care contrazic aceste declaratii.

Principiul colaborarii loiale, dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, trebuie sa se manifeste in permanenta nu doar intre puterile statului, dar si intre Presedintele Romaniei si Guvern, cele doua componente ale puterii executive bicefale in regimul semiprezidential consacrat de Constitutia Romaniei.

Blocarea activitatii Presedintelui Romaniei de catre Guvern, prin masuri precum rectificarea bugetara negativa, este de natura sa afecteze buna functionare a statului.

De altfel, exista si obligatia legala, prevazuta in articolul 6 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Presedintelui Romaniei, care prevede ca „Administratia Prezidentiala stabileste relatii de colaborare cu autoritatile publice si primeste sprijinul acestora in vederea infaptuirii prerogativelor si exercitarii competentelor ce revin Presedintelui Romaniei.”

Situatia generata de catre Guvern prin aceasta propunere de rectificare negativa este una extrem de grava si creeaza premisele ca Presedintele Romaniei sa nu isi poata desfasura activitatea si exercita atributiile de reprezentare a statului, fiind incalcate prevederile art. 6 din Legea 47/1994, dar si principiul colaborarii loiale intre puterile statului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: