„Inspectia Judiciara a devenit deja bata cu care PSD disciplineaza magistratii”. Procurorii din dosarul OUG 13, pusi la zid: au incalcat separatia puterilor in stat

news

Inspectia Judiciara (IJ) a exercitat actiunea disciplinara fata de procurorii Marius Bogdan Bulancea, Paul Silviu Dumitriu si Jean Nicolae Uncheselu de la Directia Nationala Anticoruptie – Structura Centrala pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta, in legatura cu dosarul privind Ordonanta 13.

Potrivit unui comunicat al IJ transmis, miercuri,  actiunile celor trei procurori au avut ca rezultat incalcarea principiul separatiei puterilor in stat si deteriorarea increderii si a respectului opiniei publice fata de functia de magistrat.

Referitor la nerespectarea normelor de drept procesual care reglementeaza competenta DNA, inspectorii judiciari au apreciat ca, prin conduita adoptata de procurorul sef de sectie Marius Bogdan Bulancea si procurorul sef adjunct sectie Paul Silviu Dumitriu, in ceea ce priveste inregistrarea denuntului formulat la 31 ianuarie 2017 si constituirea dosarului, au fost nesocotite o serie de dispozitii din Codul de procedura penala, Legea 78/2000 si din Legea 115/1999.

IJ anunta ca a constatat si nerespectarea normelor de drept procesual in exercitarea atributiilor de serviciu. Acestea impuneau organului judiciar clasarea cauzei fara a efectua acte de urmarire penala, ca urmare a incidentei unuia dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale, dar si sa nu dispuna inceperea urmaririi penale cu privire la fapta, intrucat „toate faptele reclamate in cauza priveau in realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate si legalitate care nu cad sub incidenta controlului organelor de cercetare penala, indiferent de incadrarea juridica stabilita de catre procuror”.

„Totodata, inspectorii judiciari au retinut in sarcina procurorului sef sectie incalcarea dispozitiilor art. 304 alin. 2 cu referire la prevederile alin. 1 CPP, manifestata in raport de masurile dispuse in ceea ce priveste efectuarea urmaririi penale in dosar (in legatura cu desemnarea unui al doilea procuror de caz si cu semnarea a numeroase adrese intocmite in cauza, transmise altor institutii, avand ca obiect solicitarile formulate de catre procurorii de caz in interesul urmaririi penale efectuate) si neexercitarea din oficiu a atributiilor privind infirmarea actelor sau masurilor date de procurorii de caz cu nerespectarea dispozitiilor legale”, se mai arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, urmarea imediata produsa, desi nu conditioneaza existenta abaterii disciplinare savarsita in modalitatea identificata, respectiv grava neglijenta, consta in incalcarea grava a principiului separatiei puterilor in stat — cum s-a constatat deja printr-o decizie din 27 februarie pronuntata de catre Curtea Constitutionala — in raport de conduita adoptata de procurorii cercetati, care s-au considerat competenti sa verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative si, implicit, legalitatea adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului.

Potrivit IJ, o alta urmare consta in „deteriorarea increderii si a respectului opiniei publice fata de functia de magistrat, cu consecinta afectarii imaginii justitiei, ca serviciu public”. Aceasta s-ar datora faptului ca, prin incalcarea normelor de procedura penala de catre cei trei procurori, s-a constatat de catre instanta constitutionala ca „Ministerul Public nu doar ca si-a depasit atributiile prevazute de Constitutie si de lege, dar si-a si arogat atributii ce apartin Curtii Constitutionale sau puterii legislative”.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea magistratilor cercetati.

„Inspectia Judiciara a devenit deja bata cu care PSD disciplineaza magistratii. La sesizarea gunoaielor lui Dan Voiculescu, IJ ii cerceteaza pe procurorii care si-au permis sa ancheteze guvernul Grindeanu pentru OG 13. Printre acesti procurori: omul care l-a trimis in judecata pe Ponta si cel care a obtinut condamnarea lui Relu Fenechiu.

In CSM, prin numirea de catre Senat a semi-infractorului Victor Alistar, PSD are deja majoritate, deci e foarte posibil ca acesti procurori sa aiba soarta Cameliei Bogdan.

Deci, recapitulam: Inspectia Judiciara si CSM, la PSD, CCR, la PSD, ANI – decedata, DNA si Parchetul general sub asalt constant, legislatia modificata (vezi dezincriminarea abuzului in serviciu) sau in curs de modificare”, a comentat jurnalistul Mircea Marian pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: