Institutiile lupta pentru a se salva de atacul penalilor. Seful ANI ii avertizeaza pe cei din PSD si ALDE ca va folosi „orice parghie legala”

news

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Bogdan Stan, a declarat marti ca, in situatia in care proiectul de modificare a Legii ANI va trece de Senat, are in vedere „orice parghie legala” pentru a fi aparata legea de functionare a institutiei.

„Procedura o stim cu totii, noi vom vedea sub ce forma va trece de Senat si avem in vedere orice parghie legala pe care o avem la dispozitie sa putem sa ne aparam legea de functionare”, a raspuns Stan, intrebat de jurnalisti ce va face daca proiectul de modificare a Legii ANI va trece de Senat.

El a mentionat ca, daca acest proiect va fi adoptat, ANI nu va mai putea sa aplice interdictii celor care au comis incidente de integritate.

„Daca aceasta modificare va trece, vom fi in imposibilitate sa aplicam sanctiuni, mai exact sa aplicam interdictiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate”, a sustinut Bogdan Stan, citat de Agerpres.

Plenul Camerei Deputatilor a dat unda verde luni incetarii unor interdictii pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea si functionarea ANI, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Camera Deputatilor a fost prima Camera sesizata pentru acest proiect de lege, care este initiat de deputatul social-democrat Florin Iordache.

Deputatii au aprobat un articol conform caruia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor in temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de ANI si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 — 2013, pana la intrarea in vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept.

Conform unui amendament, persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor actuale sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: