Moscova si-a varat coada si aici. Cum incearca Putin sa influenteze alegerile din Franta, Macron este tinta unei intense campanii de discreditare

analize

Avand in vedere ca serviciile de informatii americane au ajuns la concluzia ca Moscova a desfasurat o campanie de influenta care vizeaza alegerile din 2016, expertii din toata lumea s-au intrebat: „Oare va face acelasi lucru in alegerile din Franta si Germania?”.

Ambele voturi vor avea un impact enorm asupra viitorului Europei si a ordinii liberale si urmeaza sa aflam daca aceste democratii sunt protejate in mod adecvat de manipularea din exterior, scrie Politico.

De fapt, Moscova a intervenit deja in alegerile din Franta. In 1974, KGB a lansat o campanie de propaganda ascunsa pentru a-i discredita atat pe Francois Mitterrand, cat si pe Valery Giscard d’Estaing. Miscarea a fost interpretata drept „interventie deschisa in politica nationala”.

Astazi, Moscova foloseste aceleasi masuri subversive – dar cu un upgrade tehnologic pentru epoca internetului. Alegerile din SUA au aratat ca atacurile cibernetice au devenit noua arma de influenta alegerile. Cand a devenit evident ca Rusia lui Putin a jucat un rol cheie in alegrea lui Trump, ministrul francez al apararii Jean-Yves Le Drian a insistat ca Franta sa ia in serios posibilitatea de a depune eforturi pentru a contracara asemenea implicatii in alegerile din Franta. Orice altceva ar fi „naiv”, a spus el.

Agentia franceza pentru securitatea retelelor si a informatiilor (ANSSI), responsabila, in general, de protejarea guvernelor si a industriilor cheie de atacurile cibernetice, a oferit un seminar de sensibilizare a informatiilor despre cibernetica pentru partidele politice – toate partile au acceptat, cu exceptia Frontului National de extrema dreapta.

Presedintele Francois Hollande a cerut o „mobilizare a tuturor mijloacelor necesare” pentru a face fata atacurilor cibernetice si a avertizat Rusia impotriva utilizarii masurilor de influenta inspirate de sovietici.

Ca raspuns la „stirile false”, societatea civila a preluat conducerea. Ziare importante, cum ar fi Le Monde, au lansat platforme care verifica veridicitatea unor informatii. Organismele guvernamentale si-au indeplinit, de asemenea, rolul. Comisia de votare din Franta, de exemplu, a emis un avertisment impotriva sondajelor considerate nelegitime conform legislatiei franceze, dupa ce Sputnik – agentia controlata de Kremlin – a lansat sondaje care il indica pe Francois Fillon, un candidat favorabil Rusiei, castigator.

Cu toate acestea, apararea Frantei pare sa reziste – sau poate marea influent a Moscovei nu e asa de puternica pe cat Putin si-ar dori ca adversarii lui sa creada. Emmanuel Macron, principalul candidat critic al Moscovei, s-a confruntat cu cea mai mare parte a atacurilor cibernetice si de propaganda. Dar intoxicarile ca acest candidat centrist este un „agent finantat de Arabia Saudita” au curs in perioada campaniei. Managerul sau de campanie a denuntat astfel „sutele, daca nu chiar mii” de atacuri cibernetice originare din Rusia si care vizeaza bazele de date ale campaniei. Dar nici unul dintre acestea nu a provocat o dauna similara cu hack-urile care au afectat campania lui Clinton – semn, probabil, ca merita sa luam serios securitatea informatica a francezilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: