Iohannis anunta ca CSAT a avizat OUG privind interceptarile

politica

CSAT a avizat, vineri, proiectul de OUG privind interceptarile, care va fi discutat apoi de catre Guvern, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, care a precizat ca aceasta solutie poate fi modificata de Parlament, insa in momentul de fata asigurarea functionarea corecta a Justitiei.

„CSAT a aviz favorabil acest proiect si adoptarea lui de catre Guvern va reprezenta in acest moment o solutie, fie ea si temporara, la o problema care preocupa deopotriva institutiile statului, cat si opinia publica”, a anuntat Klaus Iohannis, la finalul sedintei CSAT.

Seful statului a explicat ca au fost doua aspecte importante luate in calcul in avizarea acestui proiect: respectarea deciziei CCR si punerea in acord a legislatiei, precum si asigurarea neintrerupta a cadrului legislativ pentru ca Justitia sa-si faca datoria.

„Fie ca este vorba de cazuri de securitate nationala sau de cazuri de coruptie, ambele aspecte sunt esentiale pentru functionarea statului de drept, iar eu ca presedinte m-am angajat sa fiu garantul functionarii statului de drept”, a spus presedintele.

Iohannis a precizat ca proiectul este destinat sa ofere „intr-o prima etapa” o solutie pentru activitatea organelor judiciare, insa Parlamentul va putea interveni pe viitor cu alte solutii, dupa dezbateri cu institutiile interesate si cu societatea civila.

„Sunt opinii potrivit carora activitatea parchetelor in absenta infrastructurii tehnice necesare (…) ar fi afectata, atat din punct de vedere al operativitatii actului de urmarire penala, cat si sub asepectul administrarii unui probatoriu complet. OUG vine sa raspunda exact acestei preocupari”, a conchis Iohannis, dand asigurari ca proiectul de OUG va rezolva problemele sesizate in decizia CCR.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, joi, ca Guvernul va emite, vineri, o Ordonanta de Urgenta prin care interceptarile in dosarele penale vor fi efectuate de catre politia judiciara folosind infrastructura deja existenta a Serviciului Roman de Informatii, fara implicarea personalului SRI.

”Romania nu are alta infrastructura decat cea administrata de catre SRI. Am decis folosirea infrastructurii Serviciului, cu excluderea oricarei implicari umane a SRI si cu implicarea exclusiva a procurorilor si politiei judiciare”, a declarat Raluca Pruna precizand ca pe viitor politistii judiciari se vor ocupa de interceptari.

Acest proiect avea nevoie de avizul CSAT pentru a fi adoptat de catre Guvern intr-o sedinta ce va incepe imediat dupa sfarsitul reuniunii Consiliului.

Dupa reuniunea CSAT, Guvernul a fost convocat in sedinta pentru adoptarea oficiala a Ordonantei.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind interceptarile, obtinut joi de News.ro, desemneaza Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor sa obtina, prelucreze si stocheze informatii in domeniul securitatii nationale, iar la cererea organelor de urmarire penala sa asigure accesul la sistemele tehnice in conditii stabilite prin protocoale de cooperare.

Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) a fost infiintat in 2008, prin hotarare CSAT, in structura Serviciului Roman de Informatii, ca autoritate nationala in domeniul interceptarii precum si a relationarii cu operatorii de telecomunicatii, menita sa serveasca toate institutiile si structurile departamentale care obtin aprobari judecatoresti de interceptare a comunicatiilor.

OUG privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, care va discutata vineri in CSAT, modifica Codul de procedura penala, Legea privind organizarea judiciara si Legea de organizare si functionare a SRI.

In cazul Codului de procedura penala, este eliminata sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnica, declarat neconstitutional de CC.

In noua forma, articolul prevede ca „Procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: