Iohannis, atacat in presa din Ungaria pentru ca este „prea roman”: „Vrea sa fie mai roman chiar si decat romanii insisi”

news

O publicatie online din Ungaria il ataca pe presedintele Iohannis pentru ca a indraznit sa conteste la CCR noul Cod administrativ promovat de PSD. Rareori este atat de adevarata o veche zicala, dar Klaus Iohannis vrea sa fie mai roman chiar si decat romanii insisi, scrie publicatia maghiara 888.hu, citata de Rador. 

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis, presedintele sas al Romaniei, a atacat la CCR Codul Administrativ al tarii. Iohannis a avut numeroase obiectii legate de modificari, printre care si partile privind folosirea limbii materne. Noua lege ar stabili practici care functioneaza partial de 17 ani, iar pe de alta parte ar acorda noi drepturi minoritatilor care traiesc pe teritoriul Romaniei – de altfel si sasilor.

Referitor la acest aspect, expertul in drept minoritar Attila Cseke si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca presedintele Iohannis intentioneaza sa anuleze drepturi minoritare care sunt in vigoare de 17 de ani si figureaza si in acorduri internationale – noteaza cotidianul Kronika.

“Timp de 17 ani nimeni nu a ridicat obiectii fata de prevederea legala, potrivit careia in cazul in care intr-o localitate procentul unei minoritati depaseste 20%, consilierii locali sa poata folosi si limba lor materna. De asemenea nimeni nu si-a exprimat pana acum nemultumirea fata de faptul ca in aceste zone pot fi angajate persoane care cunosc si limbile minoritatilor respective” – a spus Cseke.

De altfel aceste drepturi sunt garantate din 2001 de Codul administrativ anterior, iar acum acestea au fost atacate tocmai de o minoritate, ceea ce este ingrijorator in opinia sefului grupului UDMR. “Toate acestea figureaza in numeroase acorduri UE si internationale ratificate si de Romania, chiar si in recomandarile Consiliului Europei. Deci, in opinia sefului statului in Romania nu este nevoie de sprijinirea folosirii limbii materne a minoritatilor, ar trebui sa se reduca si drepturile care figureaza in lege de 17 ani. Pentru UDMR aceasta atitudine este una inacceptabila si de neinteles” – a adaugat Cseke.

Prin acest pas, Iohannis nu este de acord nici cu mentinerea drepturilor existente. Si face acest lucru dupa ce, inainte de a deveni presedinte, a facut politica intr-un partid german din Transilvania.

De altfel principalul argument al presedintelui este ca in Romania limba oficiala este limba romana, in timp ce un principiu fundamental acceptat de dreptul european stabileste ca folosirea limbilor minoritare nu stirbeste folosirea limbii oficiale. In numeroase tari ale Europei acest lucru nu provoaca ingrijorare.

In opinia lui Iohannis, este anticonstitutionala si practica, potrivit careia folosirea limbilor minoritare nu este interzisa nici in localitatile unde nu este obligatorie. Conform argumentarii presedintelui, Constitutia nu stabileste “posibilitatea” garantarii folosirii limbii materne (in cazul procentului de sub 20%), ci stabileste ca garantarea acestui drept este “obligatorie” la un procent de peste 20%.

Presedintele de origine germana considera drept anticonstitutionala si ideea ca reprezentantii autoritatilor locale sa ia cuvantul la sedinte in limba lor materna, deoarece considera ca in administratie ar trebui folosita exclusiv limba romana.

Deci, conform argumentarii lui Iohannis, la Primaria din Odorheiu Secuiesc, unde exista doar lideri locali maghiari, discutiile si dezbaterile ar trebui sa se desfasoare in limba romana. Frumos ar fi…

In masura in care CCR va da curs conceptiei lui Iohannis, vor putea disparea si tablitele indicatoare bilingve, dar nici in birouri nu va mai fi obligatorie cunoasterea limbii maghiare de catre angajati, chiar daca majoritatea locuitorilor sunt maghiari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: