Iohannis, mesaj pentru PSD intr-o conferinta internationala: „Nu este acceptabila dictatura majoritatii”

politica

Administratia Prezidentiala a organizat impreuna cu Comisia de la Venetia, o conferinta internationala cu tema „Interactiunea intre majoritatea politica si opozitie intr-o democratie”. In deschiderea conferintei, presedintele Klaus Iohannis a spus ca intr-o democratie, nu trebuie acceptata tirania majoritatii, si a subliniat ca este foarte importanta Opozitia, pentru functionarea democratiei.

„Doamnelor si domnilor, spuneam in ianuarie ca subiectul rolului si responsabilitatii majoritatii si ale opozitiei intr-o societate democratica este de mare actualitate. Aratam si reiterez acest mesaj ca avem nevoie in Europa de societati democratice solide in care majoritatea nu abuzeaza de drepturile lor legitime doar pentru ca sunt o majoritate, doar pentru ca au castigat alegerile.

Odata cu preluarea puterii trebuie asumate si responsabilitatile deosebite care decurg de aici (…) Majoritatea politica desi conteaza pe un procent mare, obliga mai mult la exercitarea responsabila a guvernarii, avem nevoie in considerarea evolutiilor din ultimii ani de consolidarea cadrului, de parametrii privind interactiunea dintre majoritate si opozitie. Nu este acceptabila dictatura a minoritatii dar nici a majoritatii care sa afecteze pluralismul”, a spus presedintele.

In marja conferintei, Presedintele Romaniei va avea intrevederi cu inaltii reprezentanti mentionati ai conducerii institutiilor Consiliului Europei. Conferinta isi propune sa aduca in atentie importanta bunei cooperari intre opozitie si majoritatea politica pentru o societate echilibrata si pluralista, care functioneaza cu respectarea principiilor democratice si ale statului de drept.

Dezbaterile conferintei vin in sprijinul activitatii conceptuale a Comisiei de la Venetia, care urmeaza sa elaboreze un raport pe aceasta tema, inclusiv posibile linii directoare ale Consiliului Europei privind rolul si responsabilitatile majoritatii politice si interactiunea sa cu opozitia, ca raspuns la solicitarea in acest sens a Secretarului General al Consiliului Europei.

La conferinta sunt asteptati peste 100 de participanti, fiind invitati: raportori si membri ai Comisiei de la Venetia si ai Secretariatului Comisiei; reprezentanti ai statelor membre ale Consiliului Europei (in special reprezentanti ai parlamentelor nationale europene); reprezentanti ai mediului academic si alti experti in domeniu, oficiali romani; reprezentanti ai partidelor politice parlamentare aflate la guvernare si in opozitie; reprezentanti ai societatii civile; corp diplomatic strain acreditat la Bucuresti; reprezentanti ai Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, mass-media.

Discursul integral al lui Iohannis:

„As dori, inainte de toate, sa-i multumesc domnului Secretar General Jagland pentru ca a acceptat ca aceasta conferinta sa stea sub patronajul nostru comun, dar, mai ales, pentru ca a avut initiativa – foarte importanta si oportuna – de a lansa procesul de reflectie pentru crearea liniilor directoare ale Consiliului Europei privind rolul si responsabilitatile majoritatii politice in interactiunea sa cu opozitia intr-o societate democratica.

Regret faptul ca, din motive medicale obiective, domnul Jagland nu poate fi prezent astazi. Cred ca sunt in asentimentul tuturor participantilor la conferinta sa ii urez multa sanatate. Avem insa placerea sa ne bucuram de distinsa participare a doamnei Battaini-Dragoni, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei.

In acelasi timp, ii datorez multumiri si domnului Presedinte Agramunt pentru sprijinul acordat organizarii acestei conferinte, precum si Comisiei de la Venetia pentru co-organizarea acesteia.

Ii sunt recunoscator domnului Presedinte Buquicchio si tuturor colegilor sai, care au gestionat foarte bine pregatirea acestui eveniment. Sunt convins ca dezbaterile ce vor urma vor contribui decisiv la progresul raportului Comisiei de la Venetia asupra acestei teme.

Spuneam in discursul meu din ianuarie, din plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ca subiectul rolului si responsabilitatilor majoritatii, respectiv ale opozitiei, intr-o societate democratica este de mare actualitate, in contextul anumitor evolutii recente din unele state membre.

De asemenea, aratam – si reiterez acest mesaj – ca avem nevoie, in Europa, de societati democratice solide, in care majoritatile nu abuzeaza de drepturile lor legitime doar pentru ca sunt o majoritate, doar pentru ca au castigat alegerile cu un procent consistent. Pentru ca, odata cu preluarea puterii, trebuie asumate si responsabilitatile deosebite care decurg de aici.

Nu pot sa nu ma gandesc, vorbind despre aceste responsabilitati, si la tendinta, tot mai conturata in procesele electorale din spatiul european, ca prezenta la vot sa fie din ce in ce mai scazuta. Intr-un astfel de context, majoritatea politica, desi construita pe un procent mare, obliga cu atat mai mult la asumarea si exercitarea responsabila a guvernarii.

Avem nevoie, prin urmare, in considerarea evolutiilor din ultimii ani din unele state europene, inclusiv a proliferarii conduitei populiste si eurosceptice, de consolidarea cadrului de parametri si garantii privind interactiunea dintre majoritate si opozitie.

Intr-o democratie liberala solida, bazata pe alegeri libere si corecte, nu este acceptabila nici asa-numita «dictatura a minoritatii», dar nici «dictatura majoritatii», care, prin abuz, in baza conceptiei «castigatorul ia totul», sa afecteze pluralismul, echilibrul social si functionarea democratica a societatii bazate pe statul de drept. Adica sa ajungem la ceea ce este tot mai des desemnat, in mediile de specialitate, cu termenul de «democratura».

Sunt convins ca, intr-o societate democratica solida, atat majoritatea, cat si opozitia trebuie, in egala masura, sa actioneze avand in vedere acelasi angajament, comun si responsabil, pentru interesul public – al cetatenilor si al societatii.

Acest angajament trebuie sa vina, absolut intotdeauna, pe primul loc, inaintea mizelor oricaror confruntari politice – chiar daca si acestea sunt normale in democratie.

Intr-adevar, cetatenii sunt sursa legitima inepuizabila a democratiei. Nici un politician ales de oameni sa le reprezinte interesele nu poate sa ignore vocea cetatenilor.

Cu cat puterea si opozitia refuza sa asculte ce doresc cetatenii, inclusiv atunci cand coboara in strada, cu atat se adanceste ruptura dintre societate si clasa politica. Iar consecintele sunt dramatice pentru toti, cu efecte pe termen lung.

Dar majoritatea, tocmai pentru ca este majoritate, trebuie sa stie sa actioneze in exercitarea puterii cu o necesara retinere autoimpusa si cu toleranta fata de eforturile opozitiei, intr-o maniera inclusiva si transparenta. Pentru ca majoritatea trebuie sa fie constienta ca si ea, la randul sau, va deveni candva minoritate.

Intr-o societate democratica – spuneam si la Strasbourg, in ianuarie – critica normala exercitata de opozitie nu poate fi vazuta ca element distructiv si nu poate fi interpretata ca lipsa a acceptarii rezultatelor scrutinului democratic.

Este doar o parte – la fel de legitima ca efortul si activitatea majoritatii – a unui sistem democratic liberal sanatos.

O societate democratica solida, de tip liberal – opusa asa-zisului model «iliberal» – are nevoie ca masurile luate de majoritate sa nu afecteze statul de drept in sens larg si sa nu urmareasca afectarea «jocului» democratic, care presupune, in final, alternanta la putere prin alegeri libere.

In plus, o societate democratica solida necesita respectarea principiului cooperarii loiale si constructive intre institutiile democratice ale statului, care trebuie sa se respecte reciproc. Este un principiu valoros – nu doar in cazul situatiilor de coabitare politica, care nu este deloc in contradictie cu principiul, la fel de important, al separatiei puterilor.

Separatia puterilor intr-o democratie solida inseamna cooperare constructiva pentru realizarea interesului public, inseamna respect reciproc intre institutiile statului apartinand diferitelor puteri, precum si echilibrul si controlul reciproc dintre acestea.

Doresc sa citez aici ceea ce scria Comisia de la Venetia intr-o Opinie importanta a sa din 2012, elemente foarte utile pentru dezbaterea noastra de astazi si de maine:

«Respectul pentru Constitutie nu poate fi limitat la executarea literala a prevederilor sale. (…) Scopul acestor prevederi este sa faciliteze functionarea eficienta a institutiilor statului, pe baza cooperarii lor loiale.

Seful Statului, Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar, toate servesc scopul comun al promovarii intereselor tarii in ansamblu, nu a intereselor inguste ale unei singure institutii sau ale partidului care l-a desemnat pe cel ce ocupa o anumita functie.

Chiar daca o institutie este intr-o pozitie de putere, fiind capabila sa influenteze alte institutii ale statului, ea trebuie sa o faca avand in vedere interesele statului ca intreg, inclusiv, in consecinta, interesele altor institutii si ale opozitiei parlamentare.»

Sunt puncte de vedere foarte actuale, care pun in evidenta necesitatea ca interactiunea dintre majoritate si opozitie sa tina cont permanent de imperativul asigurarii unui echilibru corect intre interesele legitime ale majoritatii si cele ale opozitiei, ambele trebuind sa se conduca mereu dupa interesul public al cetatenilor, care i-au votat atat pe unii, cat si pe ceilalti.

Sunt deplin constient de dificultatea sarcinii pe care o are Comisia de la Venetia in elaborarea unor eventuale linii directoare ale Consiliului Europei privind rolul si responsabilitatile majoritatii politice in interactiunea sa cu opozitia intr-o societate democratica.

Aceasta dificultate consta in aceea ca procesul de consolidare a cadrului de parametri si garantii privind interactiunea dintre majoritate si opozitie presupune dezvoltarea standardelor constitutionale europene plecand si de la elemente de cultura politica.

Si nu este usor sa codifici la nivel de standard juridic aceste notiuni de cultura politica, rezultate din lectiile invatate la nivel european din practica statelor.

Dar sunt convins ca acest efort va fi incununat de succes. Nu doar pentru ca am incredere in competenta Comisiei de la Venetia, care a fost confirmata de atatea ori, ci si pentru ca este absoluta nevoie de acest succes.

El este imperativ necesar pentru ca sistemul democratic european trebuie sa fie solid si sanatos, pentru ca scopul final al acestui efort este de fapt siguranta democratica si prosperitatea tuturor si a fiecaruia dintre cetatenii europeni.

Intr-adevar, asa cum s-a mai spus, democratia este o veritabila infrastructura strategica a statelor noastre, a societatii europene, iar intarirea «imunitatii» si rezilientei sale, apararea acestei infrastructuri strategice sunt in interesul direct al tuturor si al fiecaruia dintre cetatenii nostri.

Acesta este motivul pentru care, atunci cand – cu aproape un an in urma – am primit propunerea Comisiei de la Venetia de a co-organiza aceasta conferinta, am decis imediat sa ma implic personal in sustinerea acestui proiect esential pentru democratie.

Sper, de aceea, ca lucrarile acestei conferinte sa aduca o contributie de fond, substantiala, la dezbaterea europeana pe tema interactiunii responsabile dintre majoritate si opozitie, care sa genereze cristalizarea parametrilor si garantiilor, a unor eventuale linii directoare pe acest subiect.

Va fi, in egala masura, si contributia simbolica a unei Romanii a carei societate a aratat recent ca este matura si pro-europeana, ca este pregatita sa-si apere eficient valorile statului de drept si ca isi are propriii «anticorpi» puternici fata de orice ar putea afecta sanatatea democratiei sale.

Urez succes lucrarilor conferintei si va multumesc pentru atentie!”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: