Iordache si Dragnea au stabilit, care va fi pragul pentru abuzul in serviciu: „Eu cred ca acest prag nu va deranja pe nimeni”

news

Presedintele Comisiei speciale de punere in acord a legislatiei justitiei cu deciziile CCR, Florin Iordache, a declarat, marti, ca impunerea unui prag „modic” pentru infractiunea de abuz in serviciu nu va deranja pe nimeni, mentionand ca, in acest sens, se poate analiza propunerea privind un prag de aproximativ 19.000 lei.

„Maine (miercuri — n.r.) va invit la comisia speciala vom discuta si sper ca vom veni cu o formula. Acel prag care suscita foarte mare interes a fost solicitat si in cele doua decizii ale CCR, iar daca va fi un prag modic eu cred ca nu va deranja pe nimeni. Un prag modic ma refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a facut-o Asociatia Magistratilor, acel prag care vizeaza 10 salarii (minime pe economie — n.r.), undeva la 19.000”, a precizat Iordache, intrebat ce se intampla cu pragul la abuzul in serviciu, informeaza Agerpres.

El a adaugat ca la comisia speciala au fost avansate „14-15 formule” in privinta pragului la abuzul in serviciu, iar dezbaterile vor continua pe aceasta tema, in concordanta cu deciziile CCR.

In sedinta de miercuri a Comisiei speciale parlamentare referitoare la domeniul Justitiei, secretarul de stat Mariana Mot a anuntat ca Ministerul Justitiei intentioneaza sa reglementeze intr-un act normativ separat infractiunile de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu si de aceea nu a formulat un punct de vedere pe aceasta tema.

„Cu privire la infractiunile de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, am mandatul din partea ministrului Justitiei sa transmit faptul ca Ministerul Justitiei intentioneaza ca aceste doua infractiuni sa faca obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere”, a spus Mariana Mot.

Presedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat miercuri ca acest articol din Codul penal trebuie reglementat in cel mai scurt timp.

„Avem doua decizii ale Curtii, avem conventii internationale, avem presiunea societatii publice, a celor care aplica Codul, care asteapta o lege si in urma consultarilor, fara indoiala, in cel mai scurt timp, nemaiasteptand punctul de vedere, inteleg totusi ca se lucreaza la Ministerul Justitiei, vom aduce in dezbatere parlamentara un proiect in care sa terminam odata si cu acest articol 297 care este un articol care sa reglementeze intr-un fel sau altul, tinand cont atat de deciziile Curtii, dar si de conventii internationale”, a precizat Iordache.

Comisia speciala parlamentara discuta propunerile depuse de parlamentari, institutiile si asociatiile din domeniu pentru punerea in acord a Codurilor penal si de procedura penala cu deciziile Curtii Constitutionale. Pentru reformularea articolului 297 referitor la infractiunea de abuz in serviciu au depus amendamente parlamentari de la UDMR, USR si PMP.

UDMR propune stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei. „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu intentie, nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege sau il indeplineste prin incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 100.000 lei, ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, prevede amendamentul depus de UDMR.

USR si PMP au propus sa nu fie stabilit un prag pentru abuzul in serviciu. USR mentioneaza, insa, ca varianta „in subsidiar”, ca pragul sa fie de 1.000 de lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: