Iti cade parul? In curand nu va mai fi o problema – Cercetatorii au descoperit, din intamplare, leacul pentru calvitie

life

O echipa de oameni de stiinta a reusit in sfarsit sa identifice celulele specifice raspunzatoare de cresterea parului si de dezvoltarea pigmentului acestuia la soareci – un pas important care ar putea duce la dezvoltarea de tratamente impotriva incaruntirii si a calvitiei, informeaza luni Science Alert.

Cercetatorii au descoperit „aceste celule stem” intamplator, in timp ce studiau o tulburare genetica rara ce cauzeaza cresterea tumorilor pe nervi, numita neurofibromatoza tip 1. „Desi acest proiect a fost inceput ca un efort de a intelege modul in care se formeaza anumite tipuri de tumori, am sfarsit prin a afla de ce incarunteste parul si am descoperit identitatea celulei raspunzatoare in mod direct de cresterea parului”, a declarat conducatorul cercetarii, Lu Le de la Centrul Medical Southwestern din cadrul Universitatii Texas, potrivit Agerpres.

„Cunoscand acest lucru speram ca in viitor sa cream un compus topic sau sa putem furniza gena necesara foliculilor de par, in deplina siguranta, pentru a corecta aceste probleme cosmetice”, a adaugat acesta.

Oamenii de stiinta stiau ca celulele stem din piele, aflate in zona inferioara a foliculilor de par, sunt implicate in cresterea parului, insa nu cunosteau mecanismul care le determina sa se transforme din celule ale pielii in celule ale parului. Prin urmare, ei nu puteau incepe cautarea unei modalitati de a le influenta dezvoltarea. Insa, in timp ce studiau formarea tumorii pe celulele nervoase, ei au descoperit proteina care contribuie la deosebirea acestor celule.

Numita KROX20, proteina este asociata in general cu dezvoltarea nervilor. Insa, in foliculii de par ai soarecilor, echipa de cercetatori a descoperit ca aceasta se transforma in celule ale pielii care devin mai apoi baza pentru dezvoltarea si cresterea firelor de par.

Aceasta proteina determina ulterior aceste celule sa produca o proteina numita factor de celule stem (SCF), iar cand ambele molecule, KROX20 si SCF, se manifesta intr-o celula se muta din bulbul de la radacina firului de par, interactioneaza cu celulele melanocite care produc pigmentul si se transforma in fire de par sanatoase si colorate. In cazul in care una dintre ele lipseste, procesul este perturbat.

Pentru a testa teoria, cercetatorii au eliminat KROX20 la soareci si au descoperit ca parul nu a mai crescut, iar animalele au devenit chele. De asemenea, dupa eliminarea SCF din aceste celulele, parul rozatoarelor a devenit alb.

Studiul publicat in jurnalul „Genes & Development” a fost efectuat pana in prezent numai pe soareci si, desi exista numeroase similaritati intre specii, acesta trebuie repetat pe subiecti umani inainte de a putea fi trase concluzii imbucuratoare, precizeaza sursa citata.

Le si echipa sa lucreaza in prezent la un proiect care se concentreaza pe identificarea KROX20 si SCF la persoanele care manifesta calvitie si incaruntire in incercarea de gasire a unei asocieri.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: