Kovesi, asaltata cu intrebari agresive la Bruxelles de Plesoianu si Savaliuc: „Ce ati facut acasa la Gabriel Oprea?”. Cum i-a pus la punct sefa DNA

news

Prezenta la Bruxelles, pentru a sustine un discurs privind lupta anticoruptie, Laura Codruta Kovesi s-a confruntat cu o serie de intrebari agresive din partea lui Liviu Plesoianu, deputat PSD, si a propagandistilor anti-DNA Razvan Savaliuc si Mirel Curea.

„Ca membru al comisie parlamentare de ancheta a alegerilor din 2009 n-am reusit sa va convig sa veniti la Parlament. M-am deplasat si in fata DNA, n-am stiut ce sa mai fac. Nici CCR n-a reusit sa va convinga sa veniti. Am venit aici. Ca procuror general, ce ati cautat, ce ati facut in seara alegerilor prezidentiale acasa la un om politic?”, a intrebat-o Plesoianu pe Kovesi in Parlamentul European.

„In Romania, procurorii sunt independenti si in tot ceea ce am facut am respectat legea si codul deontologic”, a raspuns sefa DNA.

In sala s-a aflat si Razvan Savaliuc, unul dintre invitatii de casa ai Antenei 3. El a intrebat-o pe Kovesi daca nu trebuie sa isi dea demisia, avand in vedere numarul mare de achitari in procesel intentate de DNA.

„Nu sunt atatea achitari, nu e cazul sa-mi dau demisia”, a raspuns sefa DNA.

„A fost o „Cantare a Europei gandita pentru Laua Codruta Kovesi, care a fost stricata de Liviu Plesoainu si Razvan Savaliuc”, a comentat satisfacuta, in studioul Antena 3, realizatoarea Alessandra Stoicescu.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti, la Bruxelles, la o dezbatere organizata de Parlamentul European, ca actiunile Directiei Nationale Anticoruptie „pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiunile preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului, de mediul educational si de cel de afaceri”, ea sustinand ca „DNA va continua cu aceeasi fermitate si consecventa aplicarea cu rigoare a legii”.

Kovesi participa, marti, la o conferinta cu tema „Lectii de invatat din Romania: schimb de bune practici intre autoritatile anticoruptie din Romania si Ucraina”, organizata de Parlamentul European, la Bruxelles, iar prezentarea facuta de procurorul sef al DNA s-a referit la rezultatele obtinute in ultimii zece ani de procurori in combaterea marii coruptii, la „sprijinul constant al Comisiei Europene”, dar si la „obstacole si vulnerabilitati care pun in pericol buna functionare a societatii si care pot fi inlaturate prin actiuni de preventie”, potrivit unui comunicat de presa transmis de DNA.

„Actiunile noastre pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiunile preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului, de mediul educational si cel de afaceri”, a spus procurorul sef la DNA la conferinta de la Parlamentul European.

Ea a sustinut ca eficienta activitatii DNA din ultimii 10 ani este demonstrata prin faptul ca a crescut de la an la an numarul dosarelor finalizate cu succes, precum si importanta functiei persoanelor investigate, ca numarul persoanelor trimise in judecata de DNA s-a triplat, iar numarul persoanelor condamnate de instantele de judecata in dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (in 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar in 2017 au fost 870 persoane condamnate).

Kovesi a mai spus, in Parlamentul European, ca din 2006 si pana in prezent DNA a dispus trimiterea in judecata a 99 de demnitari si ca „increderea de care DNA se bucura este un argument puternic care responsabilizeaza si, in acelasi timp, arata ca societatea romaneasca este una matura, capabila de gandire critica si astfel, greu de influentat”, iar „DNA va continua cu aceeasi fermitate si consecventa aplicarea cu rigoare a legii si asigurarea unui act de justitie corect si echilibrat”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: