Kovesi detaliaza cum incearca sa faca fata „hartuirilor, intimidarilor si stirilor false”: „Mai mult de atat nu putem face”

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a declarat marti ca atat ea, cat si colegii ei simt de peste un an si jumatate ca se afla „sub un asalt” in ceea ce priveste activitatea DNA.

„Cred ca suntem cu totii constienti de gravitatea situatiei in care ne aflam. Cel putin noi, ca institutie, atat eu si colegii mei, cat si institutional reactionam doar prin metodele si prin posibilitatile pe care le avem. (…) Simtim cu totii, cel putin de peste un an si jumatate, ca suntem efectiv sub un asalt, care se manifesta prin hartuiri, prin intimidari, prin incercari de intimidare, ca nu-si ating scopul, prin critici uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake-news si la care noi nu putem sa reactionam decat institutional”, a spus Kovesi la o dezbatere privind legile justitiei, organizata marti de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22.

Kovesi a aratat ca singurul lucru pe care il poate face DNA, ca institutie, este sa sustina declaratii publice si sa explice efectele unor modificari ale legii.

„Institutional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem sa ne exprimam puncte de vedere. Putem sa analizam proiectele de legi, putem sa identificam vulnerabilitatile, sa identificam riscurile si sa explicam, tehnic sau mai putin tehnic, care sunt consecintele. (…) Putem sa tragem un semnal de alarma si sa spunem daca statul roman vrea ca DNA sa investigheze doar fapte marunte si adopta legi in sensul asta, da… Daca in statul roman se doreste ca ministri, secretari de stat si persoane care detin functii politice sa nu mai poata fi cercetate pentru ca ministrul justitiei va fi colegul lor de partid si va trimite Inspectia peste procuror, da, putem sa spunem aceste lucruri, dar noi mai mult decat atat nu putem face”, a spus Kovesi, citata de Agerpres.

Ea a reamintit decizia Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu, in urma careia 188 de milioane de euro prejudiciu in aceste dosare au ramas nerecuperate, in urma clasarii mai multor dosare.

„O simpla decizie a CCR a scos din buzunarul cetatenilor romani 188 de milioane de euro. Vrem pe viitor sa se produca astfel de pagube si sa nu le investigheze nimeni, ca modificam abuzul in serviciu? Asta e o intrebare la care trebuie sa raspunda societatea”, a afirmat Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: