Kovesi va starni din nou isterie printre liderii PSD. Intr-un discurs adresat liderilor UE, ea a cerut masuri impotriva imunitatii ministrilor

news

Revizuirea legislatiei privind imunitatea, sporirea transparentei in achizitiile publice si revizuirea procedurilor pentru achizitii publice sunt cateva dintre masurile de prevenire „absolut necesare” care trebuie luate in lupta impotriva coruptiei la nivel guvernamental in Romania, a afirmat luni procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, la conferinta de la Strasbourg a GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE).

Conform inregistrarii discursului remis Agerpres de catre biroul de presa al Consiliului Europei, Laura Codruta Kovesi a facut o prezentare a tipurilor de activitati de coruptie cel mai frecvente la nivel guvernamental in Romania, conform cazurilor instrumentate de DNA.

Kovesi a spus ca „legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita si trebuie limitata la durata mandatului lor” si s-a referit la cazul unui ministru banuit ca a primit in jur 45.000 euro pentru a-si influenta subordonatii sa acorde contracte anumitor firme.

„Camera Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunitatii. Ancheta care il viza pe ministrul in cauza nu a putut continua, dar a continuat in cazul altor doua persoane implicate, care au fost condamnate la (…) inchisoare. Ancheta contra ministrului a fost inchisa pentru ca imunitatea nu i-a fost ridicata. Este evident ca in acest caz nu se poate vorbi despre egalitate in fata legii. De aceea consideram ca legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita, imunitatea trebuie limitata la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunitatii nu este motivata, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine sa va spun de ce au fost respinse solicitarile in cazurile noastre”, a aratat procurorul-sef al DNA.

Sefa DNA a vorbit si despre tipologia cazurilor de coruptie instrumentate de DNA in care sunt vizati membri ai Guvernului, spunand ca ele arata in ce domenii trebuie intervenit pentru prevenirea coruptiei.

„Cele mai multe tipologii se refera la domeniul achizitiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau mentinerea unor persoane in anumite posturi”, a spus Kovesi.

Ea a facut referire la cazuri in care ministrii „primesc bani pentru a incheia contracte cu anumite companii sau pentru a-si folosi autoritatea asupra subordonatilor pentru a incheia contracte cu anumite companii”.

O alta tipologie mentionata de Kovesi a vizat cazurile in care un ministru in functie a derulat activitati comerciale incompatibile cu pozitia lui, folosind informatii obtinute in baza functiei sale.

Procurorul-sef al DNA a enumerat cateva masuri de prevenire a acestor infractiuni de coruptie la nivel inalt, masuri pe care le considera „absolut necesare”: reglementari clare privind imunitatea, o mai mare transparenta in achizitiile publice, revizuirea procedurilor pentru achizitiile publice, prioritizarea investitiilor si a platilor in functie de criterii obiective, stabilirea unor criterii clare si obiective pentru numirea sau mentinerea in functie.

Ceilalti vorbitori la conferinta de luni au fost secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, procurorul general al Ciprului, Costas Clerides, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe teme privind coruptia, Michele Nicoletti, directorul general al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), Giovanni Kessler, si presedintele organizatiei Transparency International, Jose Ugaz.

Evenimentul a marcat lansarea celei de-a cincea runde de evaluare a GRECO, dupa ce, la runda precedenta, a fost monitorizata prevenirea coruptiei in randul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor. In noua runda de evaluare, GRECO va monitoriza masurile pe care le aplica statele pentru a preveni si combate coruptia in functii precum sefi de stat, sefi ai guvernului central, membri ai guvernului central (ministri), precum si alte persoane numite politic care exercita functii de conducere importante, cum ar fi vice-ministrii, secretarii de stat, sefii si membrii birourilor private ale ministrilor si inalte oficialitati politice.

In ceea ce priveste aceste functii, GRECO va examina chestiuni precum conflictele de interese, politicile de recrutare din sfera publica in sfera privata a unor fosti membri ai ramurilor executive si legislative (asa numita practica „revolving doors”, care include activitati de lobby — n.r.), declaratiile de avere si mecanismele de tragere la raspundere.

Evaluarea GRECO a agentiilor de aplicare a legii se va concentra pe organisme precum politia nationala, inclusiv agentiile responsabile de controlul frontierelor. Referitor la aceste agentii, GRECO va acorda o atentie speciala identificarii serviciilor si situatiilor expuse riscurilor, recrutarii de personal, supervizarii si procedurilor disciplinare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: