Lovitura lui Iohannis. Ataca la CCR o lege RUSINOASA a penalilor din Parlament

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat miercuri Curtea Constitutionala cu privire la legea statutului alesilor locali care prevede ca cei care au fost condamnati cu suspendare pentru fapte de coruptie nu isi pierd mandatul.

„Noua optiune a legiuitorului este conjuncturala, nu ia in considerare un interes social real si vine in contradictie cu valorile sociale ocrotite prin lege. In opinia noastra, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept.

Astfel, incetarea mandatului de ales local este dictata, pe de o parte, de ratiuni ce tin de imposibilitatea obiectiva a exercitarii functiei pe perioada executarii unei pedepse private de libertate, iar pe de alta parte de nevoia de a asigura protectia prestigiului functiei exercitate, care nu poate fi rezumata doar la indeplinirea indatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune si pastrarea unei conduite sociale, morale care sa mentina increderea acordata de electorat.

Din aceasta perspectiva, subliniem ca potrivit Legii nr. 393/2004, in exercitarea mandatului, alesii locali se afla in serviciul colectivitatii locale si sunt responsabili in fata acesteia, iar o conditie a exercitarii mandatului o reprezinta depunerea juramantului potrivit caruia alesul local se obliga la respectarea Constitutiei si a legilor.

Mai mult, plasarea alesului local condamnat (fie chiar si cu suspendarea executarii pedepsei) in afara cadrului legal de exercitare a functiei este realizata si prin incompatibilitatea existenta intre specificul raportului juridic penal si acea componenta a functiei si demnitatii publice ce presupune exercitiul autoritatii publice. Este de neconceput ca statul, in calitate de subiect pasiv general al infractiunii si titular al dreptului de tragere la raspundere penala, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, sa permita exercitarea autoritatii publice de catre persoana condamnata”, se afirma in sesizarea transmisa CCR de catre presedintele Romaniei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: