Lovitura neasteptata pentru Nicolicea, Dragnea se spala pe maini de o initiativa controversata a deputatului PSD

politica

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de modificare a Legii referendumului nu a fost discutata in grupul PSD, el aratand ca orice astfel de initiativa ramane „doar o initiativa”, neavand sprijinul partidului si nefiind agreata de partid.

„Orice parlamentar are dreptul – probabil ca impins de cetatenii din circumscriptia care l-a votat si dupa largi dezbateri – sa vina cu tot felul de propuneri. Numai ca am discutat in grupurile parlamentare ca orice propunere legislativa care nu este discutata inainte in grupuri, care nu primeste sprijinul partidului si care nu este agreata de PSD e o initiativa care ramane doar initiativa si o bifeaza ca atare”, a spus Dragnea, intrebat despre propunerea legislativa a lui Eugen Nicolicea de modificare a Legii referendumului.

Intrebat daca aceasta propunere legislativa a lui Nicolicea a fost discuta in grupul PSD, Dragnea a raspuns negativ, precizeaza Mediafax.

Mai mult, Dragnea a spus ca, in opinia sa, trebuie supusa dezbaterii publice teza ca si Parlamentul sa poata convoca referendumuri, si nu teza privind limitarea atributiilor sefului statutului in materie referendara.

„Eu cred ca si Parlamentul trebuie sa aiba dreptul de a convoca referendumuri, pentru ca un primar are acest drept, Consiliul judetean are acest drept, presedintele Romaniei are acest drept, firesc, Parlamentul are dreptul doar sa organizeze un referendum pentru demiterea presedintelui. Eu cred ca si Parlamentul, care este institutia care reprezinta pe toti cetatenii, are dreptul si legitimitatea sa convoace un referendum. Asta este ceea ce cred ca ar trebui supus dezbaterii, nu limitarea atributiilor presedintelui”, a subliniat Dragnea.

Mai multi deputati PSD, printre care si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus, miercuri, in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului, motivand o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea in acord a legii cu deciziile CCR.

„Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale”, se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative

In expunerea de motive se mai precizeaza ca eforturile tot mai sustinute ale Romaniei de consolidare a statului de drept modern si alinierea la democratiile europene, precum si adaptarea legislatiei interne la reglementarile comunitare vizand respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia – Codul bunelor practici in materie de referendum – impun fundamentarea solutiilor legislative referendare, pentru o „cat mai mare predictibilitate si eficienta legislativa”.

Initiatori propunerii legislative sunt deputatii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Balanescu si Iulian Iacomi.

Propunere legislativa modifica Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referedumului si urmeaza a fi depusa la Senat, ca prima Camera sesizata.

In propunerea de lege se prevede ca nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei, probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor.

De asemenea, se prevede ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului – statului de drept).

O alta prevedere vizeaza faptul ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotararea Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.

Propunerea legislativa stipuleaza, totodata, ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.

De asemenea, in propunerea de lege se stipuleaza ca in cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate.

Nicolicea a precizat, maiercuri, ca proiectul este supus dezbaterii publice si urmeaza a fi depus la Senat, in circuit legislativ, dupa ce se vor primi puncte de vedere, ca urmare a consultarii publice. Proiectul a fost prezentat, miercuri, de Nicolicea, intr-o prima dezbatere publica.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, miercuri, ca PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerand ca forma actuala a legii este suficienta, el aratand ca proiectul PSD contine elemente de neconstitutionalitate, iar PNL il va ataca la CCR daca va fi adoptat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: