MAE tine cu Tudose. Reactia ministerului cu privire la declaratia premierului legata de autonomia Tinutului Secuiesc

news

Ministerul Afacerilor Externe arata, intr-un comunicat de presa, ca declaratiile facute de premierul Mihai Tudose, miercuri, cu privire la autonomia Tinutului Secuiesc, nu au „valente anti-maghiare”, ci doar puncteaza necesitatea respectarii ordinii constitutionale romanesti.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, ca „nici nu poate fi vorba” de o autonomie a Tinutului Secuiesc, si a avertizat ca „daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag”. In urma acestor declaratii, ambasadorul roman la Budapesta a fost chemat la discutii de catre ministrul de Externe ungar, iar reactia MAE romanesc nu a intarziat sa apara.

Astfel, potrivit unui comunicat, ministerul Afacerilor Externe roman a declarat ca afirmatiile facute de premier nu pot fi catalogate decat ca punctand necesitatea respectarii de catre toata lume a ordinii constitutionale romanesti, neavand tendinte „anti-maghiare”.

Textul integral al mesajului facut public de MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de mesajele transmise de autoritatile de la Budapesta in contextul convocarii ambasadorului roman la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. si face urmatoarele precizari:

Declaratiile facute de Prim-ministrul Romaniei atrag atentia asupra responsabilitatii pe care o au autoritatile centrale si locale din tara noastra pentru asigurarea respectarii legii, fara a avea valente etnice, anti-maghiare si puncteaza, in primul rand, necesitatea respectarii ordinii constitutionale si de drept din Romania, stat unitar, suveran si indivizibil.

Semnalam, totodata, faptul ca dezbaterea in spatiul public pe acest subiect survine in contextul in care initiativele privind diverse forme de autonomie teritoriala pe criteriul etnic, s-au multiplicat in ultima perioada, culminand cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezolutiei comune a organizatiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Aceste demersuri, pe o tema care tine strict de ordinea constitutionala a Romaniei si asupra careia s-au pronuntat anterior atat factorii politici cat si instanta constitutionala din Romania, nu contribuie la mentinerea unui spirit de convietuire interetnica armonioasa si nici la progresul in relatia bilaterala.

Astfel de gesturi sunt cu atat mai regretabile cu cat ignora, in mod deliberat, masurile substantiale adoptate de-a lungul timpului de autoritatile romane in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii maghiare din Romania, corespunzand celor mai inalte standarde de protectie in materie, angajament pe care Romania si-l mentine si pe care il va urmari in mod constant in toate politicile sale.

MAE dezavueaza orice provocari de aceasta natura, mai ales in anul in care Romania isi propune sa sarbatoreasca Centenarul Marii Uniri intr-un spirit de unitate, toleranta si respect reciproc intre toti cetatenii sai, indiferent de etnia acestora.

MAE isi exprima increderea ca relatiile romano-ungare vor avea in continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentati de Tratatul politic de baza si Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic pentru Europa in secolul XXI si se vor dezvolta in spiritul valorilor europene.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

 

 

 

Mai mult despre: , , , ,


loading...

Comentarii: