Mai avem premier? Dupa ce l-a atacat nervos pe ministrul Justitiei, Dragnea se razboieste acum si cu ministrul Finantelor

news

Consultantii fiscali vor fi selectati din structurile Ministerului Finantelor Publice si ANAF vor fi platiti de stat, iar rolul acestora va fi sa-i ajute pe oameni, nu sa-si faca niste birouri unde sa plateasca lumea impozit, insa in primul an nu va fi nevoie de acest lucru, a declarat, vineri, la Focsani, presedintele PSD, Liviu Dragnea.

„In primul an nu va fi nevoie de acest lucru (de consultanti n.r). Consilierii fiscali vor fi platiti de stat, dar nu din bani in plus. Din functionarii care sunt acum in structurile Ministerului Finantelor Publice si ANAF din judete si localitati se vor selecta acesti consilieri fiscali. Ei sunt ganditi sa-i ajute pe oameni, nu sa-si faca niste birouri unde sa plateasca oamenii impozit”, a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca prin introducerea impozitului global „oamenilor li se da, nu li se ia”, iar in perioada urmatoare toate aceste lucruri „vor fi explicitate la tabla”.

„Oamenilor li se da, nu li se ia. Este vorba de tot sistemul nostru de deduceri fiscale care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2018 si de care trebuie sa beneficieze toti romanii, dar pentru asta este nevoie ca toate deducerile sa fie globalizate, pentru ca exista riscul sa nu beneficieze de anumite facilitati care vor fi in vigoare din ianuarie anul viitor, pentru ca acum nu exista, din pacate, in Romania un sistem in care statul, Ministerul de Finante, sa aiba toate informatiile centralizate. Inlocuind de fapt cele doua plafoane de impozitare, 16% care se aplica la salarii si la alte tipuri de impozite si 5% la dividende, cu 0% la dividende si 10% la salarii, deci din start impozitele scad. Asta inseamna ca oamenii vor plati mai putin. La asta se adauga niste deduceri fiscale de care oamenii vor beneficia. Am auzit tot felul de comentarii ca nu stiu ce analiza facuta de nu stiu care mare specialist se ajungea la concluzia ca un om plateste pe o vaca impozit mai mult decat plateste unul pe o vila. Asa ceva nu exista. Trebuie sa ai foarte multa imaginatie. Toate veniturile neimpozabile din agricultura si zootehnie raman asa cum sunt acum: numarul de hectare in functie de culturi, numar de animale, in functie de specie, la acestea nu se umbla. Dar vor veni niste impozite mai mici. Impozitele vor scadea, iar in perioada urmatoare vom explicita, la tabla, toate aceste lucruri”, a spus Liviu Dragnea.

El a adaugat ca acest act normativ va aduce mai multa rigoare si pentru cei care au proprietati sau venituri pe care acum nu le declara, insa „atunci probabil ca o sa le declare, pentru ca vor dori sa beneficieze de aceste facilitati”.

Liviu Dragnea s-a aratat insa nemultumit de faptul ca ministrul Finantelor a dat un draft al acestui proiect inainte de a fi finalizat.

„Am ajuns in situatia asta pentru ca ministrul de Finante a dat un draft din acest act normativ care nu era finalizat la Asociatia Oamenilor de Afaceri, fara sa aiba o discutie cu noi. Ceea ce nu se face”, a subliniat liderul PSD.

In urma cu doua zile, Ministerul Finantelor a transmis un draft al proiectului Codului Economic, conform caruia cota unica de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi inlocuita cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, venitul impozabil urmand sa fie stabilit dupa ce din suma totala castigata de membrii unei gospodarii vor fi scazute o serie de cheltuieli si acordate anumite deduceri.

De asemenea, proiectul mentioneaza ca fiecare gospodarie va beneficia de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileste dupa scaderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.

Contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive, etc urmeaza sa fie deduse la calculul venitului impozabil.

Deducerile se acorda anual, in limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. In cazul in care plafonul neimpozabil lunar variaza, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de catre oricare dintre membrii gospodariei, pentru acestia sau pentru alti membrii ai gospodariei, justificate cu documente.

Impozitul anual global datorat pe gospodarie se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodarie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ si 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv.

Pe de alta parte, platitorii de venituri din salarii vor depune numai Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. De asemenea, acestia trebuie sa transmita/elibereze fiecarui beneficiar de venit un document care sa cuprinda venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, si alti oficiali au fost prezenti vineri, Focsani, la Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 si au participat si la lansarea unor rachete antigrindina.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: