Mai putin de 3 ani de inchisoare pentru 60 de milioane de euro: „Legea nu prevede obligatia recuperarii prejudiciului in cazul eliberarii lui Dan Voiculescu”

news

Legea penala nu prevede obligativitatea ca prejudiciul sa fie recuperat in cazul cererii de liberare conditionata formulata de Dan Voiculescu, motiv pentru care el poate fi pus in libertate, mai ales ca el a avut o conduita buna in perioada detentiei, potrivit motivarii Tribunalului Bucuresti.

Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB) a facut publica motivarea deciziei de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu. In cadrul documentului se precizeaza ca liberarea conditionata nu este o ocazie de rejudecare a cauzei, motiv pentru care nu pot fi modificate fractiile prevazute de lege, iar cererea lui Voiculescu nu putea fi refuzata pentru ca „partea din pedeapsa executata efectiv ar fi prea mica, desi limita impusa de lege este respectata”, arata Mediafax.

„Acoperirea prejudiciului – dispozitii cuprinse in articolul 59 si urmatorul cod penal 1969 – lege penala mai favorabila – nu cuprind mentiuni privitor la o astfel de obligatie, analiza lor insemnand o combinare a dispozitiilor de drept substantial succedate in timp si deci incalcarea principiului aplicarii legii penale mai favorabile”, noteaza judecatoarea Iosefina Parvu, care a stabilit ca Dan Voiculescu poate iesi din inchisoare.

Magistratul a tinut cont si de conduita fostului parlamentar in penitenciar, prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica la care acesta a participat, recompensele si creditele primite in detentie, lipsa sanctiunilor disciplinare, dar si de instruirea scolara a sa si de lipsa antecedentelor penale.

„Pana la data de 24 aprilie 2017 petentul a executat un total de 1.408 zile din care: 387 zile executate pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale din cele 3.653 zile (10 ani) pe care le avea de executat. Creditele primite ca urmare a programelor educationale – petentul condamnat a participat la opt programe respectiv activitati sportive (pentru care nu se acorda credite) si la 48 programe activitati educationale pentru care a primit credite pentru a demonstra indreptarea comportamentului”, conform motivarii instantei.

Judecatorul Tribunalului Bucuresti sustine si ca a plecat de la premisa ca lucrarile stiintifice redactate de Voiculescu in peniteciar au fost deja avizate de o comisie, iar masura a fost una corecta, fara a fi nevoie sa mai fie verificata.

„Cu privire la critica modalitatii in care petentului i-au fost considerate drept executate un numar de 387 zile, argumentarea procurorului consta in `lipsa calitatii stiintifice a lucrarilor publicate, dar si redactarea lor intr-o maniera care prezinta mai multe aspecte comune cu inselaciunea decat cu activitatea stiintifica`(…), judecatorul cauzei va retine ca (…) procesele-verbale ale comisiei de liberare conditionata prin care i s-au acordat petentului zile castig, acte administrative individuale, se bucura de prezumtie de legalitate. Or, atata timp cat acestea nu au fost desfiintate,- a retinut instanta fondului – in conditiile Legii contenciosului administrativ, instanta nu poate sa nu le ia in considerare si sa constate pur si simplu ca fractia de pedeapsa nu este indeplinita”, explica magistratul.

Prejudiciul estimat de instanta in dosarul „ICA” este de 60 de milioane de euro.

Fiscul a recuperat doar aproximativ 39 de milioane de lei, adica circa 15% din prejudiciul total de 266.171.892 de lei stabilit in dosarul ce vizeaza privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), conform informatiilor furnizate de ANAF, la cererea MEDIAFAX.

Reprezentantii DNA au afirmat, pe parcursul judecarii cererii de liberare conditionata, ca Dan Voiculescu nu a platit prejudiciul datorat statului si nici cheltuielile judiciare, motiv pentru care el nu ar tebui pus in libertate. In aparare, avocatul omului de afaceri a afirmat ca vina in acest caz ii apartine ANAF pentru ca nu a pus in executare sentinta judecatorilor. Mai mult, aparatorul lui Dan Voiculescu a precizat ca el nu „mai are un leu disponibil, cu exceptia penisiei”, avadn sechestru pe intreaga avere.

Omul de afaceri a ispasit trei ani de inchisoare, dupa ce a primit o condamnare de 10 ani in dosarul „ICA”. Voiculescu a fost liberat conditionat, in 18 iulie, si a iesit de la Spitalul Universitar, acolo unde fusese internat cu suspiciunea de ocluzie intestinala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: