Maria Grapini s-a enervat acum tocmai pe Tariceanu: „A fost un mesaj extraordinar de rau”

politica

Imaginea rea a Romaniei determinata de neintelegerile din tara se multiplica de „n” ori in institutiile europene si este foarte important ca mesajul dat la Bruxelles de politicienii romani sa fie unul unitar, a afirmat miercuri europarlamentarul S&D Maria Grapini, membru in Comisia LIBE a Parlamentului European.

„Imaginea rea a Romaniei fata de neintelegerile din tara se multiplica de ‘n’ ori. Este foarte important ca aici noi sa dam un mesaj unitar, adica presedintele care are in Constitutia noastra anumite sarcini si fisa postului, Guvernul, Parlamentul trebuie sa vina cu un punct de vedere comun. Din pacate, nu ne ajuta deloc in munca noastra – cand cerem drepturi egale pentru Romania ca stat membru – neintelegerile de acasa. Faptul ca acum, de exemplu, presedintele Senatului din Romania a informat toti presedintii Senatelor din statele membre ca presedintele incalca Constitutia nesemnand (n.r. – revocarea procurorului-sef DNA) a fost un mesaj extraordinar de rau”, a precizat Grapini, intr-o declaratie pentru presa romana facuta la sediul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana, scrie Agerpres.

Eurodeputata a amintit ca, saptamana trecuta, la Strasbourg, „a fost judecata” Polonia pentru neaplicarea punctului de vedere al CCR, iar acum va veni randul tarii noastre, in conditiile in care „presedintele lungeste criza prea mult”.

„Acum venim noi la rand, deoarece chiar presedintele de data asta nu aplica si lungeste foarte mult criza care este artificiala, Parlamentul a fost ales si trebuie respectat votul. Legea trebuie respectata. Celor care nu le place cum a iesit o lege, care a fost avizata de CCR, trebuie sa se mobilizeze ca data viitoare, la alegerile din 2020, sa aleaga alti parlamentari, sa poata sa aiba o lege care e mai pe placul lor. Dar, deocamdata, traseul constitutional si al legilor pe Justitie si iata acum modificarea Codurilor – toate au traseu constitutional. Am auzit acuzatii in Romania despre CCR ca a fost numita politic. CCR a fost numita conform Constitutiei. Nu putem acum sa desfiintam cea mai importanta institutie care avizeaza peste celelalte institutii democratice”, a sustinut europarlamentarul roman.

Maria Grapini a reafirmat ca este in afara Tratatului UE conditionalitatea pentru noul cadru financiar multianual de existenta statului de drept, de functionarea acestuia.

„Am spus-o si in plenara – este in afara Tratatului. Tratatul nu prevede o asemenea conditionalitate si aici trebuie sa ne tinem tare, ca la box pe picioare, si reprezentantii in Consiliu si noi in Parlament. Noi am dezbatut o prima propunere facuta de Comisia Europeana in care si-a prezentat aceasta intentie de conditionalitate si nu s-a votat inca in Parlamentul European. Voi incerca sa fac o masa critica si cu colegi din alte state in care sa solicitam – in general statele din Est care sunt adesea ‘batute si stigmatizate’ – sa cerem pe de o parte definitia in conditiile in care Comisia de la Venetia stim bine ca a spus ca nu exista o definitie a statului de drept care sa se aplice la toate statele – ca fiecare stat este independent, suveran si are o Constitutie. Si, daca respecta Constitutia respectiva, adica legea sa fie facuta de un parlament national, verificata de o institutie cum ar fi la noi CCR, atunci nu se poate amesteca un alt stat sa spuna ‘legea nu e buna’, pentru ca a avut un traseu constitutional. Eu am solicitat daca se va ramane cu aceasta conditionalitate, ceea ce ar fi o incalcare de Tratat, atunci trebuie sa avem instrumentele cu care se masoara statul de drept, sa fie acelasi instrument”, a detaliat eurodeputata.

Aceasta si-a exprimat speranta ca va exista „un As in maneca in plus” de influenta, pe perioada celor 6 luni in care Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, astfel incat aceasta conditionalitate sa nu existe, „pentru ca ar fi foarte grava”.

„Mesajul meu este catre presedinti si catre ministrii de linie si catre Guvern sa foloseasca votul in Consiliu in proiectele unor state – cum ar fi Olanda care se opune sa intram noi in Schengen – sa nu votam nici noi cand Olanda vine cu un proiect. Asta este de fapt jocul votului in Consiliu. (…) Sincer, m-am cam saturat de dubla masura, daca tot nu vrem dublu standard la produse, atunci nu vrem nici dublu standard la masurile care se aplica statelor membre”, a conchis Maria Grapini.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: