Mazare, vedeta in Newsweek. Ce spune publicatia americana despre „REGELE Constantei”

news

Publicatia americana Newsweek dedica un amplu comentariu luptei anticoruptie din Romania, personajul central al articolului fiind Radu Mazare. „Lupta anticoruptie de la Bucuresti poate face mai mult rau decat bine”, este titlul si totodata concluzia autorului Luke Dale-Harris.

„Pe hartie, orasul-port romanesc Constanta pare o poveste de succes. Cu investitii in energie regenarabila, transport naval, imobiliare si agricultura, PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare cu 16% decat media pe tara, inscriindu-se in rindul celor mai prospere orase din Europa, isi incepe europe.newsweek.com. articolul despre lupta anticoruptie din Romania si efectele ei.

Dar o asemenea dezvoltare a fost posibila sub conducerea primarului non-conformist Radu Mazare care a fost arestat in luna aprilie, fiind acuzat ca luat 9 milioane de euro mita, si urmele modului sau de a conduce sunt vizibile pretutindeni.Centrul istoric seamana cu un oras abandonat, continua publicatia.

‘Mazare este regele Constantei’, a declarat Sebastian Bodu, europarlamentar si fost sef al Fiscului. ‘Orasul este un imperiu. A instituit un sistem prin care orice initiativa economica trecea pe la el. Acum este arestat . Dar nimic nu se intampla pentru ca nimeni nu stie ce sa faca’, a mai spus Bodu.

Reputatia lui Mazare se bazeaza in principal pe abilitatea de a face pe clovnul, pe cat este de deschis la investitiile straine. S-a imbracat in haine de nazist si de imparat roman pentru presa; a pozat pentru Playboy pe un tron argintiu, inconjurat de fotomodele goale, si de obicei aparea la sedintele partidului imbracat precum Che Guevara, inclusiv cu trabuc. Mindrul proprietar al unei colectii de masini sport, mai multe case si o proprietate in Madagascar, in ciuda salariului de primar pe care il castiga- 495 de euro pe luna – Mazare a reusit intr-un fel sa pastreze increderea constantenilor. La ultimele alegeri, el a fost reales primar cu 62% din voturi.

O asemenea popularitate ar putea parea absurda, dar in Romania exista o idee adanc inradacinata ca fenomenul coruptiei este singura modalitate de a asigura dezvoltarea economica. Exista si o parodie populara a unui slogan de campanie politica : ‘Coruptia: coloana vertebrala a societatii romanesti’.’Coruptia din Constanta a contribuit intr-un fel la dezvoltarea orasului. Ea unge rotitele, tot ce ai de facut este sa contribui un pic si dintr-odata dispar regulile. Dar nu este acel tip de dezvoltare de care beneficiaza intr-adevar un oras’, a mai spus Bodu.

Publicatia citeaza surse guvernamentale care insista insa ca lupta anticoruptie, prin care au fost trimisi la inchisoare numerosi politicieni renumiti, ar putea face mai mult rau decat bine, producand un ‘impas economic’.

Chiar daca DNA scoate politicieni din functii de aproape un deceniu, de cand un etnic german, Klaus Iohannis, a fost ales presedinte, institutia anticoruptie este bagata in priza. Perchezitiile in casa fostului ministru de Finante, Darius Valcov, au scos la iveala tablouri de Renoir si Picasso.

Ca rezultat, de teama ca-i inhata DNA, ministrii sunt reticenti in a mai semna proiecte de investitii si infrastructura, cel putin temporar. Investitiile publice s-au prabusit la cel mai scazut nivel de cand Romania a devenit membra a UE, acum 7 ani. De asemenea, investitiile private au scazut.

‘A lua mita pentru proiecte publice este o practica atat de endemica in guvernul roman incat fiecare are ceva de ascuns’, a declarat Sorin Ionita, expert anticoruptie la think-tankul Expert Forum. „Ei cred ca, daca stau o vreme departe de reflectoarele DNA, dupa ce trece furtuna, se vor putea intoarce la afacerile de dinainte”, a mai spus el.

Oamenii de rand sunt nemultumiti de acest mers in gol, mai scrie europe.newsweek.com.De cand unii politicieni au fost dati in vileag ca lucreaza cu companii ce sifoneaza banul public prin cumpararea de licente Microsoft, scolile si spitalele nu mai au computere functionale.

Ideea ca lupta anticoruptie face mai mult rau decat bine a devenit atat de generala, incit liderii politici ataca DNA. Premierul Victor Ponta a spus la inceputul acestui an ca DNA a dus Romania inapoi, pe vremea lui Ceausescu si Stalin, iar o mare parte din guvern il sustine. Cumnatul si socrul lui Ponta sunt in prezent anchetati de DNA.

Si pe masura ce politicienii sunt eliminati de DNA, guvernul se chinuie sa-i inlocuiasca, lasind multe posturi libere sau ocupandu-le cu oameni fara experienta. Sub protectia anonimatului, un consilier guvernamental a declarat ca ‘oamenii care intra in politica pentru beneficii economice, o ocolesc acum, in timp ce cei de buna-credinta nu-si doresc sa fie parte a unui sistem corupt. Ceea ce inseamna ca tara se afla in impas economic’.

Cu toate acestea, sondajele arata ca de doua ori mai multi romani au incredere in DNA, comparativ cu Guvernul, iar la alegerile prezidentiale anul trecut se putea auzi lozinca ‘DNA-presedinte!’

Dar exista si o gluma in Romania conform careia politicienii sunt primiti in puscarie, isi asteapta prietenii si, dupa ce ies, sunt convinsi ca imperiile pe care le-au cladit pentru ei in guvern inca ii asteapta”, se afirma in articolul din Newsweek.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: