Medic chirurg, dupa tragedia din Colectiv: M-am saturat sa tot dati vina pe sistem in loc sa va recunoasteti incapacitatea!

news

George Dindelegan, un medic chirurg din Cluj, a transmis o scrisoare deschisa catre decidentii din sistemul de sanatate in care le cere sa nu se mai planga de lucrurile pe care ei le-au adus in acest stadiu.

„In aceste momente in care tara pare ca se desteapta din letargia mioritica, pe fondul emotiei puternice generate de tragedia de la Colectiv, nu pot sa nu reactionez referitor la actiuni si declaratii ale celor direct implicati.

Dl ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu ne spune (in ciuda evidentei) ca iarasi ziaristii i-au interpretat vorbele, ca de fapt el nu a spus ca cei arsi sunt tratati la Bucuresti ca in Germania. Mai mult, isi face reprosuri legate de dificultatea de a schimba sistemul medical. M-am saturat sa tot dati vina pe sistem in loc sa va recunoasteti incapacitatea!

Va place sa apareti in public, va place sa impartiti bani dupa criterii subiective si suspecte, va place sa inaugurati sectii si unitati care se dovedesc nefunctionale. Refuzati sa ascultati sfaturile profesionistilor, credeti ca simpla accedere la bani va rezolva totul. Atat ministrul Sanatatii, cat si prim-ministrul, cat si secretarul de stat Sandesc (medicul Dorel Sandesc, secretar de stat in MS – n.red.) ne tot spun ca au bani, ca deblocheaza cat trebuie, ca aduc tot ce trebuie etc. Ei bine, nu banii va ajuta acum in ceasul al treisprezecelea!

Poti sa deblochezi cati bani vrei, sa cumperi toate ventilatoarele, paturile si medicamentele disponibile, nu poti sa acoperi peste noapte ani de inactivitate si lipsa de responsabilitate”, scrie medicul Dindelegan in scrisoarea publicata de Ziar de Cluj.

Chirurgul spune ca indiferent cat de bine pregatiti ar fi medicii si oricat s-ar stradui nu pot acoperi lipsuri sistemului in ceea ce priveste tratarea ranitilor din Clubul Colectiv. „Degeaba ai medici dedicati (unii cu experienta mare in tara sau in strainatate), degeaba se dau peste cap asistentele si infirmierele, un sistem modern de tratat pacientii arsi se construieste in timp, cere eforturi mari materiale si de personal. Pe care ‘sistemul’ nu le-a facut. Doar cu eroism, sacrificiu personal si bunavointa nu se rezolva o tragedie de asemenea proportii.

Iar pacientii mor in continuare. Iar cei care scapa vor ramane cu sechele groaznice. Nimeni nu spune ca, daca ar fi fost tratati in centre specializate din strainatate, ar fi scapat toti. Dar evidenta, studiile si datele statistice ne arata sec alte cifre valabile pentru marile centre specializate in tratamentul arsilor. Iar cateva procente in plus pot insemna cateva vieti…”, spune specialistul.

El atrage atentia ca au existat inca din primul moment voci medicale specializate care au spus ca e imposibila tratarea ranitilor in Romania, insa au fost reduse la tacere. „Sa nu ne spuneti ca nu stiati aceste realitati. Le stiati domnule ministru, le stiati domnule secretar de stat Sandesc, medic anestezist cu experienta intr-un mare Spital Judetean. Doar ca acolo sus in minister ati devenit politicieni, ati inceput sa functionati dupa regulile acelea ‘politico-economice’ de gasca, ati devenit ceea ce noi dorim sa schimbam acum. Dar nu ati facut nimic, ati crezut ca aparitiile televizate si alocarea fondurilor vor rezolva problema.

Ati tinut cont de parerea specialistilor? Nu cred ca un specialist v-a spus ca pot fi tratati deodata, la cele mai inalte standarde, 150 de pacienti arsi (unii foarte grav) in Romania. Au fost destui care v-au spus sa reactionati altfel”.

El aminteste ca a existat reactia dr. Dragos Pieptu, profesor universitar de chirurgie plastica la Iasi, care a avertizat ca „cel mai bun tratament pentru arsurile peste 40% profunde, mai ales complicate cu arsuri ale cailor respiratorii, este avionul spre Franta, Germania, Israel, SUA”. „Ne lipseste aproape tot: cladiri, sali de operatie adecvate, personal, instrumente, aparatura”, mai atragea atentia dr. Pieptu. La acel moment singura reactie la semnalele sale de alarma a fost, conform medicului Dindelegan, a unui manager de spital din Iasi, economist de profesie, Ioan Barliba, care a spus: „Domnul Pieptu ar trebui sa puna putin batista pe tambal pentru ca nu este cel mai in masura sa vorbeasca despre asta”.

Medicul Dindelegan le transmite autoritatilor ca ele reprezinta sistemul si ca specialistii s-au saturat de sistem.

„Cum puteti sa va plangeti de ‘sistem’, dle ministru? Sunt exemple in care cei ce lucreaza si au rezultate bune, ‘profesionisti’ sau ‘tehnocrati’ cum va place sa ii numiti, va spun si va atrag atentia public si oficial ca exista nereguli grave, ca sistemul de sanatate nu merge bine, ca pacientii sunt in pericol. Iar d-voastra, impreuna cu secretarul de stat Sandesc, va faceti ca ploua? Dati credit unor manageri economisti, aterizati in functii pentru care nu sunt pregatiti, care iau decizii birocratice ce afecteaza direct decizia medicala, contrar legilor existente? (…)

Nu mai vrem sa ne numaram mortii. Mortii actuali si viitori, a caror singura vina este ca sunt victimele unui sistem mafiot, gestionat politic si economic. Nu mai vrem conducatori care sa se planga de ‘sistem’, sistem pe care ei il reprezinta. Vrem lideri responsabili, in Guvern, in Parlament, la primarii, in spitale si scoli.

Vrem politicieni care sa faca politica corecta si vrem ca numirile in functii nepolitice sa se faca dupa criterii de profesionalism, experienta si eficienta. Acum, cand mor tineri in spitale, trebuie sa stiti domnule ministru, domnule secretar de stat, domnilor si doamnelor manageri si directori, ca voi sunteti ‘sistemul’. Iar noi ne-am saturat de acest sistem!”, incheie medicul clujean.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: