Ministrul Cristian Ghinea ii inchide gura Corinei Cretu: „Guvernul Ponta NU a miscat pe subiect”

politica

Corina Cretu, Pro Romania, revenire, PSD

Implementarea programelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate statelor membre in perioada 2014 – 2020 a inregistrat, la 31 mai, un nivel de absorbtie de 1,7%, iar in cazul Romaniei rata este de 0,18%, in acest context fiind relevant sa vorbim despre lansari si pregatirea de proiecte, a scris, miercuri, pe pagina personala de Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ca replica la afirmatiile comisarului european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Recent, Corina Cretu s-a declarat ingrijorata de „startul lent” al Romaniei in implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, afirmand ca aceasta are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din acest exercitiu bugetar.

‘Rata de absorbtie 2014 — 2020 este un indicator nerelevant acum, la inceputul exercitiului bugetar, inainte de a fi desemnat sistemul de management in intreg (…) Asta nu scuza faptul ca Guvernul Ponta nu a miscat pe subiect, Romania sta mai prost decat media europeana, dar recuperam. Facebook-ul doamnei Cretu (Corina Cretu, comisar european pentru politica regionala — n. r.) nu s-a ingrijorat pe subiect la timpul potrivit. Cand toata UE e la 1,7% absorbtie pentru 2014 — 2020, si sunt tari cu zero, si cele mai multe in jur de 1%, relevant e sa vorbim despre lansari si despre pregatirea de proiecte. Si, aici, am lansat ghiduri de 12 miliarde de euro, in 97 de zile de cand sunt ministru (…) Din mai pana azi au mai fost trimise aplicatii de plata de catre Romania (si celelalte state, desigur). Facebook-ul doamnei Corina Cretu spune ca este zero, dar ne felicita pentru dialogul constructiv si eforturile comune (…) Pacat ca Facebook-ul doamnei Cretu selecteaza preferential cifre. Ma astept ca Facebook-ul doamnei Cretu sa exprime ingrijorari similare si pentru celelalte tari din tabel (…)’, scrie ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acestuia, ‘cat despre absorbtia din inchiderea programelor 2007 — 2013’, se aminteste despre ‘doua miliarde de euro intrati in tara sub acest guvern pana acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat saptamana trecuta)’.

Ghinea noteaza faptul ca datele Comisiei Europene vizeaza programele aferente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit si afaceri maritime si fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, iar ratele oficiale de absorbtie, la 31 mai, sunt, printre altele: Bulgaria (0,07%), Cipru (0,23%), Spania (1,87%), Ungaria (0%), Italia (0,39%), Polonia (0,87%), Romania (0,18%).

Intr-o declaratie acordata marti AGERPRES, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a afirmat ca este ingrijorata de „startul lent” in implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizand ca Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din acest exercitiu bugetar.

„In perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, Romaniei i-au fost alocate in total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit pana acum peste 85,8% (Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune). In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbtie la data de 27 iulie era de 92,36% incluzand prefinantarea si platile in curs (efectuate, insa nedecontate inca de catre Comisia Europeana), dintr-o contributie totala a UE de 3,966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regionala”, a spus Corina Cretu.

Desi s-a aratat ingrijorata de „startul lent” in procesul de implementare a proiectelor pentru 2014-2020, comisarul european a precizat ca stie ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens.

„Pentru perioada 2014-2020, asa cum am spus in repetate randuri, ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor. Pana in momentul de fata, Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, insa stiu ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens, iar, in ceea ce ne priveste, Comisia Europeana a fost si va ramane un sprijin pentru Romania, asa cum o facem, de altfel, pentru toate celelalte state membre cand intampina dificultati”, afirma comisarul european pentru politica regionala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: