Ministrul Culturii s-a transformat in omul de casa al Gabrielei Firea. Romascanu o sprijina oficial pe Firea intr-o afacere scandaloasa

news

Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, sustine pozitia Gabrielei Firea in privinta demolarii Cathedral Plaza, afirmand ca este nevoie de un aviz al Comisiei de Monumente Istorice din cadrul ministerului, aviz care nu poate fi dat in absenta dosarului complet, care poate fi furnizat „doar de proprietar”. Firea este fina de cununie a Daianei Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza.

Cathedral Plaza, cladirea de birouri cu 19 etaje ridicata langa biserica monument Sfantul Iosif, are o situatie „ciudata”, a declarat la Digi24 ministrul Culturii Lucian Romascanu. Ministrul a explicat la emisiunea „In fata ta” ca demolarea este mult mai periculoasa decat constructia in sine.

„Comisia poate da avizul doar in baza unui dosar complet, care trebuie sa contina o serie de documente. Poate fi furnizat doar de proprietar. Intreaga situatie a acelei cladiri este ciudata. Demolarea se pare ca e mult mai periculoasa decat constructia in sine. Demolarea trebuie aprobata de ministerul Culturii si ministerul are nevoie de acele documente. Proprietarul e cel in masura sa le dea.

Sunt subtilitati juridice pe care nu le pot interpreta. Legal, demolarea nu se poate fara aviz din partea comisiei. Demolarea este blocata procedural. Termenul de aviz e de 60 de zile, dar dupa ce dosarul e complet”, a explicat Romascanu la Digi24.

Primaria Capitalei spune ca nu o poate demola. Are nevoie de unda verde de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si, mai mult, si de acceptul proprietarului, tocmai cel care se judeca acum cu Primaria.

Primaria Capitalei a aratat, intr-un comunicat de presa, ca a facut o cerere la Ministerul Culturii pentru eliberarea avizului de desfiintare a imobilului.

„Avizul privind desfiintarea unui imobil aflat intr-o zona de protectie a unui monument istoric de grupa valorica A se elibereaza de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), dupa consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, organism stiintific de specialitate in domeniul protejarii patrimoniului cultural imobil, asa cum este prevazut in art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv ‘Comisia Nationala a Monumentelor Istorice propune avizul pentru interventiile asupra imobilelor situate in zonele de protectie a monumentelor istorice si in zonele construite protejate, pentru care nu exista documentatii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7’”, se arata in raspunsul primit de primarie de la Ministerul Culturii.

„Consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice insarcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere facuta in acest sens”, mai arata ministerul Culturii.

Primaria precizeaza ca acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrari de constructii care se fac in zonele de protectie a monumentelor, asa cum este Catedrala Sf. Iosif.

In urma cu cinci ani, un judecator a decis definitiv si irevocabil ca imobilul sa fie demolat, pentru ca nu avea toate autorizatiile necesare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: