Ministrul Justitiei se razboieste cu procurorul general Augustin Lazar la Antena 3. Tudorel Toader apara disperat legile lui Iordache si Nicolae Serban

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a tinut sa-i ofere, sambata, la Antena 3, o replica procurorului general Augustin Lazar, dupa ce acesta a acuzat faptul ca modificarile operate de majoritatea PSD si ALDE slabesc independenta procurorilor.

”Proiectul de lege preia regula de rang constitutional, potrivit careia, procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Ministrul Justitiei nu interfereaza in activitatea de urmarire penala, insa poate sa intrebe, de exemplu, cum se explica faptul ca fata de un inalt demnitar se incepe urmarirea penala, demnitarul este suspendat din functie, apoi, o lunga perioada de timp nu se mai efectueaza niciun act de urmarie penala.

In conditiile in care avem un numar de judecatori aproape dublu fata de numarul procurorilor, in conditiile in care Ministerul Justitiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instantelor, pentru o administare unitara a activitiatii judiciare, este de discutat daca nu ar fi normal ca Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul procurorilor”, a declarat ministrul Toader.

Augustin Lazar a declarat, vineri, ca modificarile aduse legilor justitiei sunt menite sa slabeasca independenta procurorilor, precizand ca o consultare a Comisiei de la Venetia este obligatorie si ca are parghiile legale pentru a incerca impiedicarea adoptarii actelor.

„Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (…) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia ‘hartuit’ pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie ‘Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale’. Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar.

Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul ‘independent’ din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”, a declarat, vineri, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, citat de Mediafax.

Augustin Lazar a mai precizat ca procurorii sunt hotarati sa isi apere atributul de independenta obtinut.

„Pas cu pas este facut in asa mod incat nu sa intareasca independenta procurorului, ci sa o slabeasca, sa o puna sub control si sigur ca va fi o problema pentru societatea romaneasca. Consultarea Comisiei de la Venetia este obligatorie fara niciun dubiu. Cu certitudine trebuie consultata, dar nu exista niciun dubiu fiindca ar dura o perioada de timp si le-ar strica planurile”, a mai aratat procurorul general.

Intrebat daca are parghiile legale pentru a impiedica aceste modificari, Augustin Lazar a precizat „Avem, dar la momentul potrivit. Le pregatim”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: