Ministrul Justitiei si-a atras definitiv ura lui Dragnea. Explicatii in legatura cu solicitarea adresata CCR in cazul Bombonicai Dragnea

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat joi ca o directie din cadrul ministerului pe care il conduce a intocmit punctul de vedere al Guvernului in ceea ce priveste exceptia de neconstitutionalitate referitoare la pragul pentru abuzul in serviciu, invocata de Bombonica Prodana, fosta sotie a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul angajarilor la DGASPC Teleorman.

Intrebat daca punctul de vedere al Guvernului privind exceptia de neconstitutionalitate invocata de Bombonica Prodana a fost intocmit de Ministerul Justitiei, Tudorel Toader a raspuns: „Da. (…) De catre colegii nostri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o directie care se ocupa cu asa ceva”.

Ministrul Justitiei a explicat ipotezele privind admisibilitatea exceptiilor de neconstitutionalitate referitoare la abuzul in serviciu.

„O ipoteza care a fost rezolvata de CCR prin Decizia 405. Exista o jurisprudenta si, dupa lege, dupa articolul 29 din Legea 47, ca, atunci cand o problema de drept e rezolvata de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) prin admiterea exceptiei, ori de cate ori vine altcineva si critica acelasi text de lege din aceeasi perspectiva, exceptia devine inadmisibila. Prin urmare, prin Decizia 405, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la sintagma ‘indeplineste in mod defectuos’. Ori de cate ori cineva se raporteaza la 405, critica este inadmisibila. Daca, un autor de exceptie critica aceeasi lege, acelasi articol din alta perspectiva, cum este de exemplu in cazul la care faceti referire, atunci nu mai este competenta nici a Ministerul Justitiei, nici a Guvernului, este competenta exclusiva a CCR. Prin urmare, daca ne raportam la 405, este inadmisibila, daca ne raportam la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusiva a CCR care va stabili ca trebuie sau ca nu trebuie”, a spus Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului.

La sfarsitul lunii martie, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis cererea invocata de Bombonica Prodana privind sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a unui articol din Codul penal care reglementeaza infractiunea de abuz in serviciu.

Exceptia de neconstitutionalitate se refera la dispozitiile art.248 Cod penal anterior, corespondent in art. 297 alin.1 noul Cod penal si art. 132 din Legea nr.78/2000.

Avocatul Toni Neacsu, cel care o apara pe Bombonica Prodana, a explicat ca doreste ca CCR sa se pronunte asupra stabilirii unui prag valoric, sub care abuzul in serviciu sa nu mai fie infractiune.

Bombonica Prodana a fost trimisa in judecata de DNA cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, la data comiterii faptei aceasta fiind coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei si sef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman.

In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si Liviu Dragnea, care este acuzat de savarsirea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a infractiunilor de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: