Ministrul Sanatatii, Florian Bodog (PSD), tocmai a fost prins cu o gainarie in Parlament. Pesedistii sunt disperati

news

Institutul pentru Politici Publice (IPP) sesizeaza Senatul cu privire la inregistrarea unui vot dublu al lui Florian Bodog in sedinta de plen de marti, la aprobarea Ordonantei 14, si cere Biroului permanent sa ofere public o explicatie si sa sesizeze organele competente daca in urma verificarilor rezulta indicii ale unor infractiuni.

„Parcurgand lista voturilor nominale exprimate de senatori (…) am putut constata, cu surprindere, unele erori in listingul de vot, cum ar fi faptul ca senatorul Florian Bodog (actualul ministru al Sanatatii) apare ca ar fi votat de doua ori in aceeasi sedinta, pentru acelasi proiect. Cele doua voturi ale ministrului/senatorului Bodog in favoarea aprobarii aceluiasi proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2014 si implicit pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 contestata de catre cetateni este surprinzator si din perspectiva anterioarei optiuni de a aproba, alaturi de ceilalti ministri din Cabinetul Grindeanu, proiectul de OUG nr. 13/2016 fara niciun comentariu (conform stenogramei sedintei de guvern din ianuarie a.c. data publicitatii recent de Guvern)”, se arata intr-un comunicat transmis marti de IPP.

IPP reaminteste ca una din preocuparile sale constante o reprezinta problema permanentizarii sistemului de vot electronic nominal prin folosirea cartelei, respectiv publicarea informatiilor detaliate prin care publicul sa poata urmari si responsabiliza senatorii si deputatii.

„Recent IPP a criticat Parlamentul pentru faptul ca nu foloseste acest sistem privand cetatenii — votanti de informatii esentiale prin care sa poata evalua prestatia alesilor. Folosirea acestui sistem cu rigurozitate trebuie urmarita de societatea civila pentru ca datele accesate sa fie utile si conforme cu realitatea, orice deriva de acest obiectiv urmand sa fie sesizat de IPP cu promptitudine”, precizeaza IPP, citat de Agerpres.

IPP aminteste ca a desfasurat in 2015 si 2016 o campanie de constientizare si advocacy la nivelul Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, fiind astfel institutionalizat sistemul de inregistrare electronica pentru fiecare parlamentar si a optiunii de vot asupra proiectelor de acte normative din plen. Ulterior, indica sursa citata, eforturile IPP s-au concentrat asupra cresterii transparentei la nivelul comisiilor parlamentare permanente, jumatate dintre ele avand in prezent sisteme de inregistrare si redare in timp real a sedintelor.

Senatul a adoptat marti, cu 118 voturi „pentru”, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2017 privind abrogarea OUG nr. 13/2017. Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: