Misterul cresterii economice „record” cu care se lauda guvernarea PSD a fost dezlegat. Explicatii oficiale ale specialistilor

pagina verde

INS confirma ca mareata crestere economica cu care se mandreste PSD a fost determinata de consum. Cheltuielile gospodariilor au avut cea mai mare contributie la cresterea economica din primele noua luni din acest an, respectiv de 6,1%, in conditiile in care consumul final s-a majorat cu 9,7%, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).

Produsul intern brut a crescut cu 7%, in termeni reali, in perioada ianuarie — septembrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului precedent, avand o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

‘Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB si formarii brute de capital fix, cu o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%)’, informeaza INS.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive avand industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusa la formarea PIB (4,9%), dar au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (24,3%). Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB si volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

In trimestrul al treilea fata de acelasi trimestru din anul 2016, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier.

La inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2017, la 6,1%, de la 5,6% cat preconizase anterior in prognoza de toamna. De asemenea, si Comisia Europeana (CE) a revizuit in crestere estimarile referitoare la avansul economiei si a deficitului Romaniei in 2017 si 2018, avertizand totodata ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica.

Conform previziunilor economice de toamna publicate in data de 9 noiembrie de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

In luna octombrie, si Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat de institutia financiara internationala.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit si prognoza privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 4,4%, fata de avansul de 3,4% preconizat in aprilie.

Conform documentului, Romania si Islanda vor consemna in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,5%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: