„N-a mai ramas decat un procuror in lupta cu adevarul”. Dan Tapalaga anunta ca ar dori sa modifice titlul cartii de interviuri cu Daniel Morar, pe care a publicat-o in 2012

news

Jurnalistul Dan Tapalaga publica o serie de declaratii date de Daniel Morar in 2012 in care acesta isi manifesta satisfactia fata de modul in care DNA colabora cu SRI. El aminteste ca a scris o carte despre Morar, careia ar dori acum sa-i modifice titlul.

„Foarte utila se dovedeste azi cartea de interviuri facuta in vara lui 2012 cu Daniel Morar. Ironia sortii, titlul cartii era ‘Pretul adevarului. Un procuror in lupta cu sistemul’. Acum cred ca l-as schimba putin, n-a mai ramas decat un procuror in lupta cu adevarul”, a scris Tapalaga pe Facebook.

El prezinta mai multe fragmente din interviuri date de Morar in care actualul judecator CCR isi manifesta satisfactia fata de colaborarea cu SRI.

„Fostul sef al DNA, Daniel Morar, si-a schimbat radical pozitia fata de colaborarea cu Serviciul Roman de Informatii. In doua interviuri luate in 2012, deci la trei ani de la semnarea protocolului de cooperare dintre Parchetul General si SRI, Morar se declara foarte multumit de colaborarea cu SRI, relatie pe care o caracteriza drept foarte buna si afirma ca nu dispune de nicio proba pentru a spune ca SRI dirijeaza dosarele. ‘Am cautat intotdeauna, in intelegere cu ei, ca fiecare din cele doua institutii sa-si pastreze competenta’, afirma Morar in 2012.

Intr-un interviu acordat luni jurnalistei Sorina Matei, Morar sustine ca nu ar fi respectat protocolul cu SRI, ca le-ar fi comunicat procurorilor ca documentul va fi ignorat si ca ‘nu vom comunica modul in care vor fi valorificate informatiile primite de la SRI’”, aminteste Tapalaga intr0un articol pe g4media.ro.

Iata cateca fragmente din aceste interviuri:

“Daniel Morar: (…) In privinta colaborarii cu SRI-ul eu spun ca abia acuma este una buna, abia acuma de cativa ani, in sensul ca SRI-ul face exact ceea ce-i cere legea. Atunci cand are indicii asupra savarsirii unor fapte de coruptie trimite datele procurorului.

D.T: Cum adica abia acum de cativa ani?
Daniel Morar: Va aduceti aminte ca la inceputul mandatului meu am facut o afirmatie ca 90% din informatiile primite de la SRI nu se confirma. Or, acum, informatiile primite de la SRI, pe care ei le culeg in cadrul activitatii specifice, dar care au legatura cu savarsirea unor fapte penale, sunt mult mai consistente si s-au putut forma dosare serioase.

D.T: Credeti ca SRI dirijeaza lupta anti-coruptie? Pentru ca totul incepe acolo, mai putin la dvs.
Daniel Morar: Nu, categoric nu cred. N-am nici o data, nici o proba sa spun ca SRI dirijeaza dosarele. Vad ca indiferent de persoana care este privita de o ancheta, de o actiune informativa, atunci cand exista indicii de savarsirea unor fapte de coruptie noi primim aceasta sesizare. Si chiar cred ca nu putem sustine asa ceva din moment ce, ati vazut, cel putin in cursul anului trecut, oamenii care au facut obiectul anchetelor, oamenii care au fost arestati, au tinut de partidele aflate la putere.

D.T: Deci, pe scurt, sunteti multumit de colaborarea cu SRI?
Daniel Morar: Da, categoric. Da.”

Ce declara Daniel Morar in calitate de procuror-sef in cartea de interviuri “Pretul adevarului. Un procuror in lupta cu sistemul”. Interviul cu cu Morar a fost realizat in vara anului 2012, la trei ani de la semnarea protocolului cu SRI.

DT: Se spune asa: DNA face ce-i da SRI. Cat la suta din dosarele pe care le faceti depind de Serviciul Roman de Informatii?
Daniel Morar: Nu am o situatie exacta, dar nicidecum majoritatea, nicidecum peste cincizeci la suta. Noi avem o competenta e investigarea criminalitatii economico financiare. Primim multe sesizari de la alte institutii: de la Directia Generala Anticoruptie, de la Garda Financiara, de la Curtea de Conturi. Probabil ca aceasta impresie s-a format datorita faptului ca o parte din dosarele supermediatizate au avut ca punct de plecare sesizarile SRI. (…)

DT: Daca Romania ajunge in situatia tarilor occidentale sa faca inregistrari doar prin companiile de telefonie, deci sa scoatem SRI din circuit, v-ati simti mai in siguranta?
Daniel Morar: E personal spun ca intr-o societate democratica e normal ca, in viitor, un serviciu de informatii sa nu fie neaparat o veriga intermediara intre autoritatea judecatoreasca si cei care asigura, din punct de vedere tehnic, valorificarea mandatelor. In Romania zilelor noastre, serviciile de informatii asigura insa confidentialitatea si corectitudinea necesare activitatii judiciare legate de interceptarea si inregistrarea convorbirilor telefonice. Nu stiu cat de viabila ar fi cealalta solutie acum. (…)

DT: In concluzie, nu aveti motive de nemultumire in privinta relatiei cu SRI.
DM: Nu. Categoric nu. Am cautat intotdeauna, in intelegere cu ei, ca fiecare din cele doua institutii sa-si pastreze competenta. Dimpotriva, vreau sa spun ca relatia cu Serviciul Roman de Informatii este foarte buna, din punctul de vedere al rezultatelor. Nu ma refer doar la dosarele trimise in instanta, ci si la condamnari. Am impresia acum ca, in mare parte, tot ceea ce detin serviciile de informatii despre savarsirea unor presupuse fapte de coruptie ajunge unde trebuie, la procuror, impresie pe care nu o aveam pana in 2006 – 2007. Si este impresia procurorilor, nu doar a mea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: