Nastase ii pune cruce lui Dragnea. Anunta „blocarea guvernarii in toamna” si ataca „abandonul PSD” in competitia prezidentiala

politica

Fostul lider al PSD, Adrian Nastase, anunta ca multitudinea de conflicte in care Dragnea a implicat PSD ar putea determina o „blocare a guvernarii in aceasta toamna”. Nastase este nemultumit si de faptul ca PSD nu va avea un candidat propriu la alegerile prezidentiale.

„PSD si guvernul sau sunt parte a unor conflicte deja existente si a altora latente, dar in plina dezvoltare: tensiunile interne din partid, oficializate la CEx-ul de la Neptun; conflictul cu Klaus Iohannis si cu partidele din opozitie; razboiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potentiale implicatii penale dupa mitingul din 10 august; instalarea neincrederii externe in PSD, pe fondul perceptiei existentei unui „deficit democratic”; pesta porcina, cu efecte sociale si economice importante; reglementarea exploatarilor de gaze naturale din Marea Neagra. La acestea se poate adauga tensionarea societatii in contextul organizarii unui referendum pentru definirea familiei. Asadar, sunt cinci-sase zone de conflict simultan, iar riscul, deloc de neglijat, este de blocare a guvernarii in aceasta toamna. Apropierea rapida a preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui sa genereze o reactie de stingere/rezolvare a acestor conflicte cu potential de a se transforma in crize majore. PSD ar trebui sa gaseasca „supape de evacuare” a conflictelor si sa nu mai genereze alte crize, cel putin asa ar reiesi din lectura unui manual de management politic….”, a scris Nastase pe blog.

Fostul lider al PSD a criticat si decizia lui Dragnea de a preda candidatura PSD la Presedintie unui „partid mai mic”.

„Anuntul lui Liviu Dragnea ca nu va intra in competitia prezidentiala simplifica dar, in acelasi timp, si complica lucrurile. Le simplifica pentru ca deschide calea desemnarii unui candidat comun al PSD-ALDE in persoana lui Popescu-Tariceanu. Dar nu sunt clare ratiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic. Este vorba despre un proiect politic comun de lunga durata? Care ar fi acela? Este un proiect social-democrat sau liberal? Este un proiect ideologic sau o „alianta dinastica”? Sper ca nu este vorba doar despre o strategie de tip tranzactionist cu beneficiari restransi, asa cum spun unii analisti!

Sigur, un candidat commun poate fi o solutie. Asa s-a intamplat si in 2004 sau in 2009. Sau in 2014. Candidatul comun insa provenea de la partidul mai important al aliantei. Unii vor spune ca, deocamdata, s-a anuntat doar ca va exista un candidat comun dar, in timp ce ALDE tocmai si-a anuntat candidatul, PSD a anuntat ca si-a retras candidatul. Mai este timp pentru a „construi” un candidat al PSD pentru a-l concura pe Tariceanu ( pe care, de altfel, il pretuiesc pentru pozitiile lui din ultimii ani) ? Greu de crezut, la cum merg lucrurile…

In plus, poate ca, pentru a castiga turul al doilea, cele doua partide ar putea sa sustina, impreuna, un candidat din afara partidelor – un academician, de exemplu -, care sa poata sa mobilizeze voturi si din zona indecisilor.

Pentru electoratul PSD absenta unui candidat propriu in alegerile de anul viitor inseamna, la acest moment, o veritabila criza a reprezentarii si identitatii politice. Nu trebuie uitat episodul alegerilor locale din Bucuresti, din anul 2008, cand Sorin Oprescu, blocat de Mircea Geoana sa candideze, a castigat Primaria Generala, iar candidatul formal al PSD, Cristian Diaconescu a obtinut doar 13% din voturi (mai putin de jumatate din cele ale partidului). Lectia acelui episod este ca niciun presedinte de partid nu poate tranzactiona voturile partidului pe care il conduce, daca votantii nu se simt reprezentati de un candidat. In fapt, disciplina de partid functioneaza pentru alegerile parlamentare dar intr-o masura mult mai redusa atunci cand in competitie se afla persoane, care genereaza simpatii si antipatii. Este riscant sa crezi ca votantii PSD vor merge masiv la vot doar pentru ca asa le spune „Partidul”.

Abandonul PSD in competitia prezidentiala de anul viitor nu va ramane fara urmari nici in ciclul politic 2020-2024, deoarece viitorul Presedinte al Romaniei, fie ca va fi ales cu sprijinul social-democratilor sau impotriva lor, va incerca sa micsoreze bazinul electoral al stangii. Este o consecinta ineluctabila. In mod concret, este de asteptat ca in alegerile parlamentare din 2020, oricare va fi numele viitorului presedinte, acesta sa doreasca realizarea unei majoritati parlamentare in care partidul din care provine sa joace un rol dominant. De aceea, punerea chestiunii alegerilor prezidentiale la categoria „Diverse” poate reprezenta pentru PSD o eroare de strategie cu implicatii majore pentru viitorul sau”, a mai scris Nastase.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: