Neagu Djuvara a implinit 100 de ani: „Peste 100 de ani Romania nu va mai fi romaneasca. Suntem invadati”

news

Istoricul si diplomatul Neagu Djuvara a implinit 100 de ani. Intr-un interviu recent, el a creionat un tablou al Romaniei din viitor, de peste 100 de ani.

Djuvara s-a nascut la 18 august 1916, in Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea si care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari.

Intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera, Djuvara avertiza recent ca in Romania vor avea loc mari schimbari demografice in viitor:

Neagu Djuvara: Noi avem 10 la suta populatie tiganeasca, suntem invadati de turci si chinezi, iar peste 100 de ani Romania nu va mai fi romaneasca.

De ce?

N.D.: Fiindca nu facem copii. In Romania, ca si in toata Europa, familiile fac doar un copil. O populatie ramane stabila doar daca fiecare familie face minimum doi copii si-un sfert.

Deci cum va fi Romania peste 100 de ani din punct de -vedere demografic?

N.D.: Jumatate vor fi romani, jumatate un amestec de tigani, chinezi, turci etc. Nici in Rusia nu se mai fac destui copii. Principiul vaselor comunicante functioneaza si in istorie; acolo unde se face un gol se umple din alta parte. Noi golim Europa de indo-europeni si ii inlocuim cu negri si chinezi.

Nu e neaparat rau.

N.D.: Da, e bine pentru peste 1.000 de ani, cand se va naste civilizatia urmatoare. Deocamdata, e catastrofal.

Occidentul poate avea incredere in Rusia?

N.D.: Cred ca da, fiindca si rusii se schimba. Uitati-va la televizor cum arata oponentii lui Putin si ai regimului de la Kremlin: ei sunt la vedere si arata de parca ar fi americani sau nemti. Rusul e un european. Rusilor nu le mai trece prin cap sa faca un razboi, ei se ocupa doar cu santaje. Rusia nu se mai afla pe lista marilor puteri.

In cazul acesta si Romania ar trebui sa caute prietenia -Rusiei?

N.D.: Romania trebuie sa se teama de Rusia, fiindca de sute de ani are pofta sa muste din toti vecinii. Occidentalii nu stiu ca Rusia pana la Petru cel Mare nici nu ajungea la Marea Neagra, iar la Nistru a ajuns abia la 1792, deci noi n-am prea fost vecini cu Rusia.

Credeti ca in viitor Basarabia se va putea intoarce la Romania? Cum ar trebui sa arate peisajul european pentru ca aceasta revenire sa aiba loc?

N.D.: Nu depinde de Europa, de frica Rusiei, Europa nu va admite nici un gest in acest sens, dar eu cred ca Romania trebuie sa fie mai curajoasa si sa aiba un discurs public clar adresat basarabenilor: „Noi va primim oricand vreti sa veniti“. La un moment dat poate se va crea o masa critica si o majoritate ar vota un referendum de reunire.

Preocupat in mod special de filosofia istoriei si de istoria Romaniei, Neagu Djuvara a semnat mai multe lucrari de referinta, dintre care: ”Le droit roumain en matiere de nationalite” (teza de doctorat) (Paris, 1940); ”Civilisations et lois historiques. Essai d’etude comparee des civilisations” (”Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor”) (Paris, 1975), carte premiata de Academia Franceza in 1976; ”Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautes danubiennes dans la premiere moitie du XIXe siecle” (”Intre Orient si Occident. Tarile Romane la inceputul epocii moderne”; ”O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri” (2008); ”Mircea cel Batran si luptele cu turcii”; ”De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul” (editia I — 2003, editia a II-a — 2007), cu o traducere in engleza aparuta in 2011; ”Insemnarile lui Georges Milesco” (roman); ”Amintiri din pribegie” (2005, in 2012 aparand cea de-a zecea editie), versiune franceza: ”Bucarest-Paris-Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d’exil (1948-1990)”; ”Exista istorie adevarata?” (2004); ”Thocomerius-Negru Voda, un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti” (2007); ”Razboiul de saptezeci si sapte de ani (1914-1991) si premisele hegemoniei americane. Eseu de istorie-politologie” (2008); ”Ce au fost ‘boierii mari’ in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)” (2010); ”Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 si unele amanunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulari” (2012); ”O scurta istorie ilustrata a romanilor” (2013) (aparuta, in 2014, si in traducere in limba engleza — ”A Brief Illustrated History of Romanians”).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: