Niciun avion SUA nu a mai zburat in Siria, dupa ce RUSII si-au adus rachetele S-400 – VIDEO

externe

Atat fortele aeriene americane, cat si cele ale Turciei si-au sistat atacurile aeriene pe teritoriul Siriei, dupa ce armata rusa a adus sistemul antiaerian S-400 la baza militara Khmeimim, din Siria, in urma doborarii unui avion Su-24 de catre turci.

Un purtator de cuvant al Task Force a declarat vineri pentru Sputnik ca suprimarea loviturilor aeriene ale Coalitiei impotriva tintelor ISIS „nu are nimic de-a face cu instalarea S-400” in Siria.

„Fluctuatia sau absenta loviturilor in Siria reflecta strategia luptei”, a adaugat purtatorul de cuvant, spunand ca fortele aeriene americane vor relua bombardamentele atunci cand va fi cazul, pana atunci insa concentrandu-si resursele pentru studierea tintelor astfel incat loviturile sa aiba un efect maxim, iar numarul victimelor sa fie redus cat mai mult.

Coalitia condusa de Statele Unite nu a mai lansat lovituri aeriene in Siria inca de joi, insa a continuat loviturile impotriva Statului Islamic in Irak.

Pe 24 noiembrie, un bombardier Su-24 rus a fost doborat de turci cu o racheta trasa de pe un F-16, turcii sustinand ca a incalcat spatiul aerian al tarii. Moscova sustine, in schimb, ca bombardierul se afla in spatiul aerian sirian, in timp ce Ankara spune ca aeronava de razboi a depasit granita si ca a fost avertizata in repetate randuri inainte de atac.

Sistemul S-400 a fost instalat in provincia siriana Latakia, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Turcia. El este capabil sa loveasca cu precizie tinte situate pe o raza de pana 400 de kilometri si inaltimi de pana la 27 de kilometri. S-400 poate dobori orice avion, elicopter sau racheta care se deplaseaza cu pana la 4,8 de kilometri pe secunda.

Singura tinta cu care sistemul ar avea probleme ar fi rachetele balistice intercontinentale, care zboara la viteze de pana la 6-7 kilometri pe secunda.

Abilitatile Sistemului S-400 sunt suficiente pentru a acoperi trei sferturi din teritoriul sirian, dar si spatiul aerian al Libanului, Ciprului, a jumatate din Israel si o mare parte a Turciei, scrie rt.com.

Radarul sistemului S-400 acopera Siria, regiunile vestice ale Irakului si Arabiei Saudite, aproape tot Israelul si Iordania, nordul Egiptului si o mare parte a spatiului aerian al Mari Mediterane, dar si spatiul aerian al Turciei, pana la Ankara.

harta

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: