Nou proiect de lege in Parlament, tocmai borfasii PSD-ALDE ii ameninta cu inchisoarea pe cei care nu se lasa anchetati de ei. Kovesi este prima vizata

politica

Persoanele care nu se prezinta la comisiile parlamentare de ancheta si cele care nu furnizeaza informatiile solicitate, documentele sau mijloacele de proba detinute acestor foruri se considera ca au comis o infractiune, dispozitiile art.271 din Codul penal aplicandu-se corespunzator, pedeapsa cu inchisoarea sau amenda, prevede o propunere legislativa depusa la Senat.

Codul penal prevede la art. 271 ca este infractiune fapta persoanei care impiedica un act procedural si refuza sa furnizeze informatiile solicitate, pedeapsa fiind inchisoare de la trei luni la un an sau amenda.

„Fapta persoanei care face afirmatii mincinoase sau nu spune tot ce stie in fata Comisiei de ancheta este considerata impiedicare a aflarii adevarului si constituie infractiune, dispozitiile art. 273 Cod Penal aplicandu-se corespunzator”, mai prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Actul normativ stipuleaza ca „persoanele citate care nu se prezinta la audieri din motive imputabile sunt considerate incompatibile cu orice functie publica prevazuta in Legea 144/2007, pe o perioada de trei ani, incepand cu data neprezentarii la audieri, data inscrisa in citatie”.

De asemenea, proiectul prevede ca „daca persoanele care nu se prezinta la audieri ocupa o functie publica, ele sunt revocate, destituite sau eliberate din functie”.

„In cazul in care se solicita informatii in materie penala, Comisia de ancheta trimite o cerere scrisa procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, care are obligatia de a furniza copii ale documentelor care contin actele si datele necesare realizarii obiectivelor in vederea carora a fost constituita comisia. (…) Daca sedinta comisiei s-a desfasurat cu usile inchise, parlamentarii membri ai Comisiei de ancheta sunt obligati sa pastreze secretul, fiind sanctionati daca dezvaluie elemente ale lucrarilor”, se mai arata in proiect.

Potrivit actului normativ, „ancheta parlamentara verifica fapte sau imprejurari, si nu persoane si aceasta nu se substituie anchetei judiciare, avand un obiect si o finalitate diferite, ele putand coexista in ideea unei cooperari si colaborari loiale intre institutiile statului, chiar daca acelasi segment al realitatii este cercetat si documentat”.

„Investigatiile efectuate de comisiile de ancheta ale Parlamentului nu le inlocuiesc pe cele ale organelor judiciare si nu intervin in procedura judiciara. Comisia de ancheta nu da verdicte prin care se constata vinovatia unei persoane, ci doar constata o stare de fapt si face propuneri/recomandari organelor competente”, mai stabileste actul normativ, care va intra in dezbaterea Senatului ca prima Camera sesizata.

Propunerea legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea comisiilor parlamentare de ancheta este initiata de un grup de parlamentari de la PSD, initiatorul principal fiind deputatul PSD Oana Florea, care a prezentat acest proiect, intr-o conferinta de presa, la sfarsitul lunii ianuarie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: