Noutati despre investitia ratata de un miliard de euro si promovata de Dragnea care trebuia sa cadastreze Romania

pagina verde

Primarii interesati sa inceapa sau sa continue lucrarile de cadastru general pot solicita incepand de astazi fonduri de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care dupa simplificarea procedurilor de licitatie spera sa inregistreze peste un milion de imobile in 2018.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliare (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru inregistrarea imobilelor in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF). Pentru a grabi procesul, agentia a simplificat procedurile de licitatie. Astfel, numarul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitatie a fost injumatatit, iar autorizatii care executa lucrari de inregistrare sistematica a imobilelor in zone greu accesibile vor primi un pret mai mare, scrie Capital.ro.

Programul de mare cadastrare a fost lansat in urma cu doi ani si trebuia sa cadastreze contra unei sume de un miliard de euro, mare parte fonduri europene, intreaga Romanie. Programul a fost lansat si prezentat ca fiind initiativa sa de Liviu Dragnea. Dupa un an ANCPI si-a dat seama ca nu poate cadastra Romania si a lasat initiativa primariilor care trebuie sa acceseze individual banii pentru cadastrarea fiecarei locuinte.

Modificarile aduse legilor in vigoare prevad majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontata in prezent de ANCPI. Concret, suma decontata creste proportional cu gradul de dificultate al lucrarii (ex. zone de munte, deal, etc), putand ajunge pana la 132 de lei/imobil in zonele mai greu accesibile. La multe licitatii organizate anul trecut de primarii din localitatile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finantare incheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

Anul acesta, fiecare primarie poate primi 155.000 de lei pentru lucrari de cadastru in cadrul PNCCF, buget crescut fata de 150.000 lei, cat era in 2017, sau 135.000 de lei, in 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructura de interes national si terenuri agricole subventionate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de la Comisia Europeana.

ANCPI si-a propus sa inregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar in 2018, iar pana in 2020, sa inregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subventiilor platite din fonduri europene, a declarat pentru Capital Radu Codrut Stefanescu, presedintele director-general al agentiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: