„Nu exista foarte multe state care sa fi avut acest curaj!” – Procurorul general lauda Justitia din Romania

news

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, declara ca nu exista foarte multe state in Europa care sa fi avut curajul sa introduca in sistemul lor juridic patru coduri dintr-o data si sa se descurce cu ele.

Procurorul general a spus, sambata, la Alba Iulia, la o conferinta pe tema noilor coduri la care participa peste 300 de magistrati si avocati, ca romanii pot fi mandri ca au un sistem juridic la standard european, scrie Mediafax.

”Noile institutii aduse de noile coduri reprezinta un grad de modernitate asa cum ne indica tematica seminarului nostru. Ne arata ca noi ne aflam la un standard european, ca un stat european in clubul select al Uniunii Europene. Si va spun ca nu fac afirmatii gratuite, am observat chiar zilele trecute, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a fost in Romania a dat un interviu in care a aratat ca sistemul juridic romanesc e apreciat ca un model la nivel european. O luam ca atare, aceasta afirmatie, ca romanii pot fi mandri ca au un sistem juridic la nivel de standard inalt, european, dar noi stim cate probleme sunt de finisat, slefuit, armonizat in sistemul nostru juridic, cate texte trebuie aduse si corectate conform exigentelor deciziilor Curtii Constitutionale, cate probleme sunt de lamurit. Cu toate aceste probleme, sa retinem ca avem un sistem juridic modern, de stat european, ceea ce reprezinta o incurajare pentru activitatea noastra viitoare”, a spus Augustin Lazar.

Procurorul general al Romaniei a declarat sunt multi avocati si magistrati care critica noile coduri fiindca ”este mult mai usor sa critici decat sa observi partile pozitive”.

”As dori sa spun ca am ramas impresionat de ideea de a analiza problematica noilor coduri, fiindca este o problematica de foarte mare actualitate. Stim foarte bine ca multi colegi avocati, magistrati, indiferent in ce pozitie procesuala isi desfasoara activitatea, critica noile coduri fiindca este mult mai usor sa critici decat sa observi partile pozitive, partile care evidentiaza modernitatea acestor coduri si, sigur, cand lucrezi ti-ai dori sa ai niste legi facute in asa fel incat sa nu-ti ridice nicio problema, nici macar de constitutionalitate, cum se mai intampla”, a spus Lazar.

Potrivit acestuia, Romania isi doreste sa aiba coduri ideale, insa ceea ce se poate observa in Europa este ca nu exista foarte multe state care sa fi avut curajul sa introduca in sistemul lor juridic patru coduri dintr-o data.

”Nu exista foarte multe state care sa fi avut curajul sa introduca in sistemul lor juridic patru coduri dintr-o data si sa se descurce cu ele si la niste standarde europene: sa avem judecatorul de drepturi si libertati in materie procesual penala, sa avem judecatorul de camera preliminara, sa renuntam la niste institutii cum au fost cel despre care foarte bine ne aducem aminte si ne vine sa zambim, despre actele premergatoare, nici macar nu ne-am imagina acum cum sa se faca acte in afara cadrului procesual penal si cum s-ar respecta drepturile fundamentale – dreptul la aparare si altele – in afara cadrului procesual penal. Iata cum, niste institutii care nu mai sunt de actualitate au fost eliminate. Sau prezentarea materialului de urmarire penala, prezentarea obligatorie. Bun, ca institutie, nu mai este necesara, dar obiceiul, traditia, conduita procesuala, conduita investigativa de a chema omul si de a-i pune in vedere probele. Ma gandesc ca este o chestiune de bun simt la sfarsitul urmaririi penale si pentru respectarea drepturilor fundamentale ale celui in cauza si pentru convingerea noastra intima ca magistrati care am vrea sa sesizam instanta cu o cauza in care trebuie sa avem convingerea ca lucrurile sunt asa cum le prezentam noi si nu altfel si cum ne putem da seama altfel decat punandu-i in fata omului in fata probele si intrebandu-l despre ele”, a afirmat procurorul general.

Baroul Alba, in colaborare cu Baroul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia organizeaza, sambata, la Alba Iulia, conferinta cu tema ”Noile coduri – intre traditie si modernism, pe taramul principiilor fundamentale – controverse in aplicatiile practice”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: