Nu mai e nevoie de Ciorbea. Infama OUG 92 ajunge la CCR, o judecatoare are curaj sa strice planurile infractorilor politici

news

Magistratii unui complet de la Curtea de Apel Bucuresti, care judeca dosarul unui fost europarlamentar, au decis, vineri, sa sesizeze CCR cu privire la articolul VII din OUG pe legile justitiei. Decizia a fost luata la solicitarea presedintelui completului, judecatoarea Ruxandra Grecu.

„Stabileste termen de judecata pe fondul cauzei la data 16.11.2018, ora 12:00. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. VII si art.II pct.2 (referitor la art. 87 alin.2 din Legea nr.304/2004) din OUG 92/2018 prin raportare la dispozitiile art.15 alin.2, art.16 alin.1, art.131 alin.1, art.132 alin.1 din Constitutia Romaniei. In baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.VI din OUG 92/2018. Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare in privinta dispozitiei de respingere a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva in privinta restului dispozitiilor”, se arata in minuta magistratilor Curtii de Apel Bucuresti.

Este vorba despre completul care judeca dosarul (apel) in care fostul sef al ANSVSA si fostul europarlamentar Marian Zlotea este judecat pentru luare de mita, instigare la luare de mita si constituire grup infractional organizat. In prima instanta, el a fost condamnat la inchisoare cu suspendare.

Cum s-a ajuns la aceasta decizie

Presedintele completului, Ruxandra Grecu, a pus in discutie daca trebuie sesizata CCR in cazul celebrului articol VII din OUG 92/2018. „Dorim sa aflam si parerea dumneavoastra”, i-a intrebat aceasta pe avocati si pe procurorul DNA.

Procurorul DNA  a explicat ca exceptia pusa in discutie de instanta are legatura cu cauza si sa se admita. „Sunt incalcate mai multe preveri privind caracterul previzibil, claritatea legii, in raport cu rolul si statutul procurorilor”, a declarat procurorul, citat de ziare.com.

Potrivit acestuia, prin aceasta reglementare sunt incalcate mai multe articole din Constitutie, din dreptul intern si international. El a arata ca se pune problema retroactivitatii legii si ca este vorba de o modificare a statutului procurorului. „Statutul procurorului este pus sub semnul intrebarii”, a mai spus procurorul DNA.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat procesul pentru data de 16 noiembrie, in asteptarea deciziei Curtii Constitutionale.

Ce spune articolul VII

Art. VII. – Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonantei de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Lenea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: