„Nu mai suntem stat independent?”. Grapini face din nou scandal, acum se razboieste cu Comisia de la Venetia si cu Zegrean

politica

Europarlamentarul Maria Grapini l-a criticat pe fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean pentru afirmatiile sale potrivit carora recomandarea Comisiei de la Venetia este usor exagerata, dar trebuie aplicata, sustinand ca o recomandare nu este o obligatie.

”Din putul gandirii domnului Zegrean: ‘Recomandarile Comisiei de la Venetia sunt obligatorii!’ Pai,domnule Zegrean,daca e recomandare cumva sa fie obligatie? Apoi,daca deciziile luate intr-un stat membru sunt constitutionale,cum poate cineva dinafara sa ne oblige sa schimbam?Nu mai suntem stat independent? Sau nu ati auzit ce-a spus Comisia Europeana acum trei zile: ‘nu comentam deciziile curtilor constitutionale din statele membre!”, a scris, pe Facebook, europarlamentarul Maria Grapini.

Fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, referitor la directivele Comisiei de la Venetia, ca recomandarea privind modificarea Constitutiei este usor exagerata, precizand insa ca tara noastra trebuie sa tina cont de aceste indicatii.

„Membrii Comisiei de la Venetia sunt numiti de guverne, nu ii alege nimeni. Fiecare Guvern si-a numit un om la Comisia de la Venetia. Toader a fost trimis de catre Guvernul PSD+ALDE, inainte sa fie la ministerul Justitiei. Recomandarea cu modificarea Constitutiei mi se pare usor exagerata. Nu Constitutia trebuie modificata ca sa se asigure un echilibru. Echilibrul trebuie sa existe si trebuie sa existe in lege. Romania trebuie sa modifice legea. Daca vrem sa fim in clubul statelor care respecta statul de drept, trebuie sa tinem seama de aceste recomandari. Daca nu tinem seama de ele, atunci plecam din Europa”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24.

Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor din Romania sa reexamineze, in proiectele de lege din domeniul justitiei, modul de numire si revocare a magistratilor, in sensul asigurarii unor proceduri neutre, prin mentinerea rolului presedintelui tarii si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Comisia de la Venetia a prezentat vineri avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din Romania in domeniul justitiei, dupa sesizari de evaluare facute de presedintele Romaniei si de Comisia de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. In conformitate cu procedura avizelor preliminare in cazurile urgente, Comisia de la Venetia a autorizat transmiterea evaluarii autoritatilor romane. Comisia de la Venetia urmeaza sa sustina acest aviz, fara modificari, in sesiunea plenara din octombrie.

Potrivit raportului, Comisia de la Venetia formuleaza urmatoarele recomandari adresate autoritatilor din Romania:

– „sa reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzatoare din Constitutie, in perspectiva oferirii conditiilor pentru un proces de numire / revocare neutru si obiectiv, prin mentinerea rolului institutiilor, precum presedintele tarii si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei”;
– „sa elimine ori sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior sa invalideze solutiile procurorilor pentru situatiile de nefundamentare”;
– „sa elimine restrictiile propuse asupra libertatii de exprimare a judecatorilor si procurorilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: