Nu se opresc din gafe! Mamele beneficiaza de indemnizatii doar pe urmatoarele patru luni. Cine sunt vinovatii?

pagina verde

Guvernul a aprobat, joi, Ordonanta de Urgenta referitoare la masuri in domeniul sanatatii, astfel ca persoanele aflate in concediu medical vor beneficia de acelasi nivel al indemnizatiei aflat in plata pana la sfarsitul anului trecut, iar aceste masuri sunt tranzitorii pana la 30 iunie 2018, fiind prelungita perioada pentru mame pana la 1 octombrie a acestui an, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

„Ordonanta de urgenta prevede masuri pentru mentinerea drepturilor si a nivelului cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate. Este vorba de persoanele care beneficiaza de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si pentru risc maternal. Toate aceste persoane vor beneficia de aceleasi drepturi si de acelasi nivel al indemnizatiei aflat in plata pana la data 1 ianuarie 2018”, a spus Barbu, scrie agerpres.ro.

El a precizat ca in sedinta de Guvern s-a luat decizia ca pentru mame aceste dispozitii sa fie tranzitorii pana la 1 octombrie 2018.

„In debutul sedintei de Guvern, doamna prim ministru a rugat Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerului Justitiei sa gaseasca o solutie cat se poate de repede pentru prorogarea termenelor initial prevazute in ceea ce priveste mamele. In sedinta de Guvern s-a luat decizia ca pentru mame sa fie aceste masuri tranzitorii pana la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate aflate in concediu medical pana la data de 1 iulie 2018”, a adaugat Barbu.

El a mai spus ca, in cazul in care la aceste persoane transferul sarcinii fiscale ar duce la diminuarea indemnizatiei, se plafoneaza contributiile de asigurari sociale datorate, astfel incat sa se mentina indemnizatiile la nivelul aflat in plata pana la 1 ianuarie 2018. Potrivit lui Barbu, in cazul tuturor persoanelor care au primit indemnizatii diminuate pana acum angajatorul efectueaza regularizarea sumelor prin depunerea declaratiei rectificative si plateste diferentele de indemnizatii persoanelor in drept pana la data de 31 martie 2018.

De asemenea, tot prin aceasta ordonanta de urgenta, in primul semestru al anului 2018, se va mentine reglementarea care s-a aplicat anului trecut si anume ca stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, a mai spus Nelu Barbu.

Incepand cu 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor va fi de 6 luni, realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical, a adaugat Barbu. Potrivit acestuia, vor fi in continuare exceptii pentru persoanele care sufera de afectiuni grave – neoplazii, HIV/SIDA, urgente medico-chirugicale, boli infectocontagioase din grupa A sau risc maternal. Astfel, persoanele care sufera de aceste afectiuni beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu au nevoie de stagiu de cotizare.

Tot prin acest act normativ se prelungeste perioada de acordare a tratamentului in strainatate, in unitati sanitare fie de stat sau private, pana la finalul anului 2020, pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost afectata in urma tragicului eveniment produs pe 30 octombrie 2015 in clubul Colectiv, a mai precizat Nelu Barbu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: