„Nu suntem aventurieri”. Cum vrea ministrul PSD al Agriculturii sa afle daca exista diferente de calitate intre alimentele din Vest si cele comercializate in Romania

politica

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat luni ca a trimis vineri o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializeaza in Romania, in conditiile in care „nu te poti duce cu sacosa in magazin”, iar ulterior sa poata fi facute analize comparative pentru depistarea unui eventual „dublu standard” in privinta calitatii alimentelor produse in vestul Europei.

„Nu putem si nu avem competente legale de a preleva probe pe teritoriul altor state, de aceea cel care va vorbeste a adresat omologilor din cinci state, respectiv Germania, Italia, Belgia, Olanda si Franta, o scrisoare prin care ii roaga sa ne dea posibilitate ca expertii nostri, impreuna cu expertii dumnealor, sa preleveze probe ca sa le putem compara. Scrisorile transmise celor cinci state au pornit vineri, astept raspuns si apoi, intr-o procedura de comun acord, vom preleva probe conform actelor normative si astfel vom avea posibilitatea interpretarii”, a spus ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Intrebat de ce nu merge sa cumpere din aceste tari astfel de produse, Daea a raspuns ca in astfel de situatii „nu te duci cu sacosa in magazin, nu suntem aventurieri pe aici”.

„Eu nu ma duc sa cumpar din Franta si sa compar cu un produs din Romania si nu dau raspunsuri emotionale si nici exagerate. Aici nu e joaca, nu te duci cu sacosa in magazin, pentru ca nu poti sa faci nicio dovada. Aici nu punem institutiile statului intr-o situatie in care nu ai raspunsuri. Nu suntem aventurieri pe aici”, a sustinut Daea.

Acesta a subliniat ca Romania va prezenta comparatii la fel cum au facut tarile din jur, dar numai dupa ce vor exista acele analize comparative, adaugand ca rezultatele anuntate luni pe produse provenite din spatiul comunitar au fost ca „sa stapaneasca curiozitatea si sa asigure populatia Romaniei ca pe rafturi sunt alimente care se pot consuma”.

„Peste catva timp vom face aceste analize comparative in asa fel incat populatia sa fie foarte bine si corect informata de institutiile abilitate. Ne ajutati spunand populatiei ceea ce specialistii au gasit in supermarketuri. La timpul potrivit, va voi da si rezultate comparative. Suntem in acest procedeu si il respectam cu sfintenie (…). Nu este o ancheta, am socotit sa fac aceste analize care sa stapaneasca curiozitatea si sa asigur populatia Romaniei ca pe rafturi sunt alimente care se pot consuma, sa nu introducem dezordine in sistem si sa nu alarmam lumea, pe consumatori. Tot ceea ce facem este si transparent si corect si vrem sa dam incredere in institutiile statului”, a mentionat seful MADR.

In opinia acestuia, nu poate spune daca exista si in Romania alimente de o calitate inferioara fata de statele vestice din UE, subliniind ca o comparatie se face pe probe identice, „daca au aceeasi origine si aceeasi distributie in statele membre”.

„Eu nu am spus ca nu exista un dublu standard, pentru ca nu a facut nimeni comparatia. Eu o sa o fac cand am probe identice. Nu pot sa compar un produs cu alt produs decat daca are acelasi furnizor, daca are aceeasi calitate, daca este etichetat la fel. Intr-un cuvant nu poti sa faci diferenta decat daca au aceeasi origine si aceeasi distributie in statele membre. (…) Dupa cum bine stiti, nu fac speculatii si nu dau raspunsuri emotionale, dau raspunsuri prin vocea specialistilor. Avem acte normative si institutii ale statului care analizeaza pana cand au raspuns si iata acum avem un raspuns de etapa. Nu cautam greseli, ci vrem sa descoperim realitatea si sa o prezentam ca atare”, a subliniat acesta.

Intrebat care au fost costurile pentru analizele efectuate de cele trei institutii implicate — ANPC, ANSVSA si MADR — ministrul a spus ca nu le are, insa ele sunt cuprinse in bugetul institutiilor pentru astfel de determinari.

„Nu le am acum, dar vi le pot da. Sunt cheltuieli cuprinse in bugetul institutiilor pentru astfel de determinari”, a raspuns Daea.

Specialistii MADR, ANSVSA si ANPC au prezentat luni rezultatele unor controale realizate in luna martie pe alimentele provenite din comert intracomunitar, acestea fiind conforme din punct de vedere al calitatii pentru aproape toate categoriile de produse.

Doar in cazul unei probe de miere din Franta, marca „Fleur de Miel”, au fost gasite depasiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sanatatii consumatorilor, ci o depreciere a calitatii produsului.

„A fost depistata miere poliflora de origine Franta intr-un hipermarket, iar din 11 probe, una a fost neconforma pentru ca avea o depasire cu 50% a unui coeficient enzimatic care afecteaza compozitia fructozei. Nu produce un efect imediat asupra starii de sanatate, dar este o depreciere a calitatii produselor. Din 396 de recipiente de miere poliflora, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate si retrase de la comercializare si dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vandute”, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu.

Din informatiile anuntate de autoritati au fost prelevate in luna martie 175 de probe din alimente comercializate prin 11 hipermarketuri din mai multe categorii de produse, precum carne si produse din carne (46), peste si produse din peste (16), lapte si produse din lapte (46), fructe si legume (52), miere (11) si paste de tomate (4).

Valorile pentru toate probele, exceptand mierea, nu au prezentat abateri fata de valorile nutritionale si prevederile legale, iar trasabilitatea a fost asigurata, sustin autoritatile.

La inceputul lunii martie, Slovacia si Ungaria au sustinut ca produsele alimentare vandute in Europa Centrala au o calitate inferioara comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate in alte tari si au cerut, la un summit organizat pe 9 martie, ca Uniunea Europeana sa denunte acest dublu standard.

De asemenea, la finele lunii februarie, autoritatile de la Budapesta au criticat faptul ca Nutella, bautura racoritoare Coca Cola, ciocolata pudra Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioara in Ungaria comparativ cu Austria.

In urma acestor informatii, ministrul roman al Agriculturii a anuntat, la finele lunii februarie, ca a fost constituit „un colectiv de munca” format din reprezentati ai MADR, ANSVSA si ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard in privinta calitatii alimentelor produse in vestul Europei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: