„Nu va duceti dupa fenta”. Jurnalistul Liviu Avram explica de ce decizia CSM nu influenteaza efectele dezastruoase ale OUG pe justitie

analize

Jurnalistul Liviu Avram afirma ca recomandarea CSM ca prevederile ordonantei de urgenta sa nu se aplice retroactiv nu va influenta major efectele acesteia. Procurorii tineri vor ramane la DNA, insa munca lor va fi atacata de infractori in fata tribunalului pe baza OUG.

„Nu va duceti dupa fenta. Ceea ce recomanda CSM, ca ordonanta lui Tudorel sa se aplice doar pentru viitor, tine de partea strict administrativa a chestiunii, de dreptul muncii, spuneti-i cum vreti. Mai mult CSM nici nu putea sa faca.

Insa problema este ca activitatea procurorilor mai are o fateta, mult mai importanta: cea care tine de procedura penala, de capacitatea lor legala de a administra probe si de a intocmi rechizitorii. Or aici, CSM nu a lamurit nimic, si nici nu avea cum.

Daca articolul VII din ordonanta ramane in vigoare, orice infractor va putea, de acum inainte, sa conteste actele pe care le face procurorul, pe motiv ca nu indeplineste noile conditii impuse de Tudorel. Iar judecatorii vor trebui sa judece dupa ce spune ordonanta, buna-proasta cum e, nu dupa recomadarile CSM. Iar actele intocmite de un procuror necompetent sunt lovite de nulitate absoluta.

Cred ca aici a fost, de fapt, si tinta lui Tudorel”, a explicat Liviu Avram.

Sectia pentru procurori a CSM a decis miercuri, in unanimitate, ca aplicarea ordonantei de urgenta pe legile Justitiei in legatura cu exercitarea functiilor de catre procurorii din Parchetul General, DNA si DIICOT se aplica pe viitor si nu are caracter retroactiv.

„Sectia pentru procurori, in unanimitate, a luat act de solicitarile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT si DNA si recomanda interpretarea dispozitiilor art. VII din Ordonanta de urgenta 92/2018 in sensul aplicarii pentru viitor a conditiilor de exercitare a functiei in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT, precum si in cadrul celorlalte Parchete. Hotararea sectiei va fi motivata in cel mai scurt timp. (…) Nu pleaca nimeni, dupa interpretarea noastra, avand in vedere dispozitiile legii care prevad, in viziunea noastra, conditionalitatea de vechime. Nu discutam de caracter retroactiv”, a explicat vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, sef al Sectiei de procurori, citat de Agerpres.

Art. VII din OUG 92/2018 prevede: „Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonantei de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Noile reglementari din ordonanta de urgenta impun o vechime de cel putin 10 ani in magistratura pentru procurorii din Parchetul General, DNA si DIICOT.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: