Numarul calatoriilor cu trenul ale studentilor a explodat de cand s-au acordat gratuitati. Situatia prezentata de CFR Calatori

news

CFR Calatori a emis studentilor, in primele 20 de zile din februarie 2017, peste 240.000 de bilete gratuite si mai mult de 3.000 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor calatorii depasind 10,8 milioane de lei, informeaza vineri compania, la solicitarea Agerpres.

In comparatie, in intervalul 1 — 19 februarie 2016, studentilor le-au fost emise peste 132.000 de bilete cu reducere si peste 250 abonamente.

Potrivit sursei citate, in perioada mentionata, gradul de ocupare a trenurilor, la clasa a 2-a, a crescut in medie cu 20%. In unele zile (de exemplu in weekend-uri), la anumite trenuri (dinspre Bucuresti catre Valea Prahovei, Brasov, Constanta, Craiova, Cluj, Iasi, Buzau, Timisoara si retur, unde este afluenta mai mare de calatori), gradul de ocupare este si de peste 100%, acest lucru presupunand emiterea biletelor „fara loc”, in limita maxima admisa pe vagon.

„In prezent, CFR Calatori ia toate masurile pentru a acoperi solicitarile de transport ale pasagerilor. In primele 20 de zile, capacitatea de transport a fost suplimentata in fiecare zi de week-end (vineri, sambata, duminica), cu un numar de la 30 pana la 80 vagoane”, a precizat compania.

CFR Calatori recomanda studentilor achizitionarea din timp a biletelor gratuite de tren, in vederea evitarii unor situatii neplacute. In acest sens, CFR Calatori a subliniat necesitatea achizitionarii biletului de calatorie gratuita pentru studenti.

„Calatoriile gratuite acordate studentilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul roman si sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numarului de calatorii este obligatorie atat pentru evitarea unor situatii neplacute (exemplu: supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenti) prin dimensionarea corecta a capacitatilor de transport, in functie de fluxuri, cat si pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesara. Aceasta monitorizare se poate realiza in baza unei statistici reale a numarului de calatorii gratuite efectuate de catre studenti, iar biletul este elementul definitoriu dupa care se poate face decontarea”, atrage atentia CFR Calatori.

Pentru reducerea aglomeratiei de la casele de bilete, reprezentantii Ministerelor Transporturilor si Educatiei au avut, joi, o reuniune pentru finalizarea protocolului prin care toti operatorii de transport feroviar de calatori vor intra in posesia Registrului Matricol Unic cu evidenta Studentilor, acest demers facilitand cumpararea biletelor atat online, cat si de la automatele de vanzare bilete.

„In acest fel, se va diminua neajunsul privind aglomeratia de la casele de bilete”, afirma compania.

La controlul in tren, studentii sunt obligati sa aiba urmatoarele documente: biletul de calatorie, legitimatia de student pentru reducere/gratuitate la transport si actul de identitate (carte de identitate sau pasaport).

„Legitimatia de student pentru reducere/gratuitate la transport nu tine loc de bilet in tren! Daca studentul nu are asupra lui biletul de calatorie si toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat calator fara bilet si sanctionat ca atare”, avertizeaza CFR Calatori.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: