O poveste uimitoare. Cine este cu adevarat Emmanuel Macron, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta

news

Aparitia tanarului candidat Emmanuel Macron pe scena politica din Franta se aseamana cu cea a unui anticorp generat de sistem ca vaccin impotriva pericolului care il pandeste, extremista de dreapta Marine Le Pen, comenteaza agentia EFE, citata de Agerpres.

In logica unui model electoral care favorizeaza bipolaritatea, doar un om politic autodeclarat „antisistem” precum Macron – profund integrat in aceeasi elita pe care sustine ca vrea s-o reformeze – putea s-o sfideze fatis pe femeia care vrea sa dea peste cap a V-a Republica franceza.

Tanar, aratos si inteligent, cu un aer de ginere perfect si de premiant al clasei, fostul ministru al economiei s-a transformat, la cei 39 de ani ai sai, in favoritul cursei electorale si, potrivit sondajelor, avand teoretic prima sansa in a conduce Franta in urmatorii cinci ani, comenteaza EFE, care adauga ca este nevoie de „sapaturi” serioase pentru a descoperi precedente ale fenomenului „macronist” in democratiile occidentale.

Convins ca „politica este un drog de mare risc”, cu putin timp in urma Macron era un cvasinecunoscut ministru al economiei care reusise cu greu sa promoveze o timida lege care a ajuns sa-i poarte numele – o lege menita sa dea mai mult oxigen economiei franceze, sa stimuleze investitiile si sa faciliteze comertul duminical – si care se remarca mai degraba prin remarci inoportune decat prin influenta sa in guvern.

Ubicuitatea lui Macron in presa franceza a crescut odata cu neobisnuita sa poveste de iubire cu Brigitte Trogneux, sotia sa, fosta lui profesoara de liceu si care este cu 24 de ani mai in varsta decat el. Apropiatii lui Macron – intre altele un muzician experimentat (a castigat premii ca pianist la Conservatorul din Amiens) si cititor avid de filosofie – recunosc influenta enorma pe care o exercita Brigitte Trogneux asupra candidatului Macron si rolul activ pe care aceasta il joaca in luarea deciziilor in ceea ce priveste expunerea mediatica.

Aparitia celor doi pe coperta revistei Paris Match, cu doar o saptamana dupa ce Macron, pe atunci ministru al economiei, lansase En Marche!”, a atras comentarii pline de vitriol la adresa cuplului. „Viata politica este foarte violenta pentru cei apropiati (candidatului)”, a comentat Macron, adaugand: „Atunci cand voi fi ales, Brigitte va avea locul ei, nu in umbra, nici ascunsa, ci alaturi de mine, acolo unde a stat mereu”.

Daca a existat un lucru pe care l-a cautat Macron din momentul intrarii sale in guvernul socialist, in august 2014, acela a fost sa capete propria identitate, ceea ce i-a si reusit. Aceasta l-a facut sa-si permita luxul de a nu fi de acord cu restul guvernului in chestiuni importante cum ar fi reforma Constitutiei propusa de presedintele Francois Hollande care prevedea retragerea cetateniei franceze in cazul persoanelor condamnate pentru terorism.

Continua cautare a unui profil diferit, la dreapta Partidului Socialist, dar cu nuante sociale si cosmopolite care il indeparteaza de conservatori, l-a transformat pe Macron intr-o entitate stranie pe scena politica franceza: un liberal. Si astfel, din una in alta, s-a transformat in cosmarul aproape perfect al Marinei Le Pen. Doi „intrusi” cu viziuni opuse. Protectionism si repliere contra multiculturalism si deschidere.

Intr-un interviu acordat in scris EFE, Macron afirma vineri ca „partidele traditionale, marcate de divizari profunde, nu mai pot raspunde provocarilor” si ca „esecurile” recente ale acestora „au aruncat alegatorii in bratele populistilor si extremistilor”. „Pentru a depasi aceste blocaje, a reinnoi oferta politica si a-i reuni pe francezi in jurul ideilor progresiste”, Macron a creat En Marche!.

En Marche!, o entitate intre partid politic si miscare cetateneasca, se inspira din tehnicile utilizate de Barack Obama in campania sa „Yes, we can!” pentru a invinge bipartidismul francez care „nu se mai potriveste in secolul al XXI-lea”. Creata la 6 aprilie 2016, in Amiens (nordul Frantei), orasul natal al lui Macron, En Marche! are in prezent peste 240.000 de membri, mai mult decat restul formatiunilor politice din Franta, cu exceptia partidului conservator Republicanii, cu 275.000 de membri.

La fel ca miscarea „Yes, we can! a fostului presedinte american Barack Obama, militantii En Marche! au libertatea de a-si crea propriile comitete, de a recruta membri si de a organiza activitati fara o autoritate care sa-i coordoneze, in cadrul unei structuri care „se aseamana cu celulele unui organism viu”, potrivit purtatoarei de cuvant a miscarii, Sylvain Maillard, pentru care elementul central al miscarii il reprezinta „deschiderea catre cetateni”. Si asta deoarece comitetele au un rol „central” in decizia politica.

Macron da vina pe „esecurile politicilor din ultimii 25 de ani si pe disfunctionalitatile sistemului” pentru faptul de a fi provocat ascensiunea „populistilor si, din pacate, a extremistilor de dreapta si de stanga”. El simte ca in spatele acestei atractii pentru populism exista „o dorinta de schimbare, nu doar de repliere”. „Intr-un moment in care tot ceea ce ne inconjoara – economia, scena internationala, mediul – este dat peste cap, doar politica ar trebui sa ramana la fel ca si pana acum?”, se intreaba Macron.

Pe plan international, Macron aspira la o Franta independenta, care „sa nu asculte nici de Washington, nici de Moscova; umanista, pentru a promova drepturile omului si libertatile fundamentale; si europeana, pentru ca viitorul tuturor marilor mize se joaca la nivel comunitar”. Macron spune ca programul sau – „concret, unificator si eficient” – se axeaza pe educatie si cultura, munca, modernizarea economiei, securitate, viata democratica, Europa si relatiile internationale.

Si cu toate ca este constient ca in prezent tara sa „pare ca este blocata”, Macron este increzator ca Franta are „arme considerabile”. „Suntem a cincea putere economica la nivel mondial, membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU, o putere nucleara si spatiala, angajata in Europa si in globalizare. Si, alaturi de Spania, una dintre cele mai vizitate tari din lume”, spune el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: