O uriasa mistificare a PSD este desfiintata acum de date oficiale. „Guvernul zero” a fost de fapt cel mai performant guvern din ultimii 10 ani

politica

PSD a folosit intens in campania electorala sintagma „Guvernul zero” pentru a anula activitatea ministrilor tehnocrati. „Guvernul zero” a pornit de la o minciuna promovata de propaganda PSD conform careia Guvernul Ciolos a absorbit zero fonduri europene. Insa date oficiale de la Ministerul Finantelor arata care este de fapt realitatea.

Datele de mai jos sunt de pe site-ul Ministerului Finantelor si demonstreaza limpede ca absorbtia fondurilor europene a fost la cel mai inalt nivel din ultimii zece ani.

fonduri

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Dragos Dinu, a tinut sa faca cateva precizari intr-o scrisoare publicata pe contributors.ro:

„Anul care tocmai s-a incheiat a fost, o spun datele oficiale, cel mai de succes pentru Romania privind incasarile de la Bruxelles de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, asistam in aceste zile la o dezbatere ipocrita si politicianista legata de buget si absorbtia pe fonduri europene din mandatul tehnocrat, dezbatere care nu reuseste sau nu vrea sa abordeze aspectele de fond, esentiale pentru intelegerea nivelului de performanta atins.

(…) Fluxurile financiare dintre Romania si Uniunea Europeana arata ca, cu peste 7 miliarde de euro incasati pana la la 30 noiembrie 2016, 2016 este anul in care Romania a beneficiat de cele mai mari sume primite de la Uniunea Europeana, de la momentul aderararii, 2007, si pana in prezent. Acestea sunt datele oficiale ale Ministerului de Finante, luate de pe site-ul institutiei.

Motivele pentru care aceste sume nu sunt reflectate in bugetul general consolidat il reprezinta faptul ca aceste miliarde de euro s-au dus direct catre beneficiari – companii private, autoritati locale, ONG-uri etc. In principiu, mare parte din acesti bani s-au dus catre entitati private (onorandu-se astfel cereri de plata amanate mai vechi sau mai noi) sau au fost utilizati pentru a returna imprumuturi facute de autoritatile de management in anii trecuti atunci cand nu existau resurse din fonduri europene pentru a onorara platile beneficiarilor. Acesta este un procedeu prin care Autoritatile de Management se imprumuta de la Ministerul de Finante atunci cand dispun de lichiditati.

Nu exista nici un euro din fonduri europene pe care sa-l fi pierdut (nici nu ai cum, in logica unui buget national anual care incepe cu o fila noua pentru fiecare perioada bugetara). In acest an am pus sistemul intr-un cadru clar care sa permita o absorbtie efectiva, urmarind impactul si sprijinul real pentru politicile nationale. Rezultatele in acest domeniu nu pot aparea imediat, insa, tot acest efort va fi vizibil in anii urmatori. Asta daca se continua aceasta abordare si nu se revine la vechile obiceiuri…

Ce am gasit si ce am lasat la finalul mandatului – am crescut rata absorbtiei de la 58% la peste 80%

Pe scurt, guvernul tehnocrat a gasit o situatie dezastruoasa pe segmentul de fonduri europene – nu aveam nici o autoritate de management desemnata si nici un plan realist pentru organizarea procesului de desemnare; doar 10 apeluri de proiecte lansate, nici un contract semnat si, evident, nici o plata facuta catre beneficiari; de asemenea nici o conditionalitate din cele 25 cu sanse reale de a fi indeplinita.

Pentru perioada de finatare precedenta, 2007-2013, aveam o rata de absorbtie de 58% si decizii grele de luat privind proiecte problematice. Decizii ce au fost amanate sine diem de guvernele anterioare. Credibilitatea noastra in fata partenerilor de la Comisia Europeana era extrem de scazuta. Cu alte cuvinte nu ne respectam angajamentele si nu ne mai credea nimeni.

Intr-un an am reusit sa schimbam lucrurile semnificativ, sa le punem intr-un cadru clar si sa oferim transparenta si predictibilitate. Am deblocat astfel o situatie extrem de complicata. Fara a intra in detalii tehnice (mai multe informatii pot fi gasite in raportul de final de mandat https://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati/2168-raportul-de-guvernare-portofoliul-fondurilor-europene-noiembrie-2015-decembrie-2016), sintetizez in tabelul de mai jos situatia pre si post guvernare tehnocrata”, a explicat Dragos Dinu.

Screen Shot 2017-01-13 at 11.51.20

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: