Papa Francisc spune ca „Tatal Nostru” a fost tradusa gresit, inclusiv in romaneste. „Nu ne duce pe noi in ispita” – nu este corect

news

papa

Papa Francisc a spus ca Biserica Romano-Catolica ar trebui sa adopte o traducere mai buna a frazei „Nu ne duce pe noi in ispita” din „Tatal Nostru”, cea mai cunoscuta rugaciune din tarile crestine, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

„Aceasta nu este o traducere buna”, a declarat suveranul pontif intr-un interviu televizat, miercuri seara.

Papa Francisc a reamintit faptul ca Biserica Catolica din Franta a decis recent sa foloseasca fraza „Nu ne lasa sa cadem in ispita” ca o solutie alternativa si a adaugat ca acest paragraf sau traduceri similare ale sale ar trebui sa fie utilizate de crestinii din lumea intreaga.

Rugaciunea, denumita si „Rugaciunea Domnului”, reprezinta o parte a culturii liturgice crestine si este memorata inca din copilarie de sute de milioane de catolici.

Ea reprezinta o traducere a rugaciunii omonime din latina vulgara, care a fost tradusa din greaca veche, care, la randul ei, a fost tradusa din aramaica, limba vorbita de Iisus Hristos.

Traducerile liturgice sunt de obicei realizate de bisericile locale, in coordonare cu Vaticanul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...
 • gabi

  Doua mii de ani crestinii s-au rugat la Dumnezeu intr-un fel, s-au facut minuni cu evlavia acelor crestini, si vine azi unul si zice altfel, ca-i el mai cu mot.

  • Ixu

   Ce minuni s-au făcut, bă!? A dispărut sărăcia, nu mai mor copii de foame?????

   • gabi

    Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista, apleaca-te si culege – adica munceste, nu sta pe ajutoare sociale, pentru ca altfel saracul va ramane sarac de-a pururi, ba va fi catalogat si ca puturos notoriu! Plus tampit, ca-si alege conducatorii pe care-i alege fara sa gandeasca mai departe de varful nasului propriu!
    Exemplu de minune: Ștefan cel Mare și Daniil Sihastrul si toți moldovenii, clericii și popor, s-au rugat la Dumnezeu și la Maica Domnului și la toți sfinții ca, in iarna 1474-75 – geroasă, cu zapada – Dumnezeu sa-i scape de navala turcilor. Ei, si s-a facut moina și ceața de la Vaslui – Podul Înalt, încât trei zile și trei nopți n-au văzut turcii ce-i lovea, până ce Ștefan cel Mare cu oastea Moldovei i-au putut masacra liniștiți pe 8-10 ianuarie 1475. Dar asta e când te rogi, numai să nu ceri minuni în fiecare zi, că așa vrei tu. Scris este: Nu ispiti pe Domnul Dumnezeul tău! Și fii politicos, că nu te doare gura!